Akcija FUCZ-a
120

Demineri očistili skoro 15 hiljada kvadratnih metara sumnjive površine u općini Novi Grad

FENA
Na lokaciji “Briješće – Švabino brdo” u općini Novi Grad Sarajevo izvršena je primopredaja terena nakon čišćenja, tehničkog izviđanja i uklanjanja kasetne municije.

Na tom zadatku bio je angažovan Deminerski tim za uzorkovanje Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Ukupna površina iznosila je 14.793 m2, od čega je metodom čišćenja obrađeno 8.437m2, a tehničkim izviđanjem 6.356 m2.

Tokom izvođenja radova pronađena su tri neeksplodirana ubojna sredstva (NUS), čije uništavanje je obavio tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES).

Očišćeno zemljište predato je lokalnoj zajednici kao krajnjem korisniku, a predstavnici Službe civilne zaštite općine Novi Grad Sarajevo upoznati su sa obavljenim radovima i granicama završenog deminerskog zadatka.

Na tom području timovi Federalne uprave civilne zaštite i ranije su izvodili deminerske radove na više lokacija, a u toku su radovi na deminerskom zadatku “Vis” koji također pripada općini Novi Grad Sarajevo, saopćeno je iz FUCZ.