Sarajevo
0

Delegacija Interpola iz Kraljevine Saudijske Arabije posjetila DKPT BiH

D. Be.
Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je primila u radnu posjetu delegaciju Kraljevine Saudijske Arabije od 23. do 26. maja 2023. godine

Do realizacije posjete je došlo nakon što se NCB INTERPOL Riyadh, Kraljevina Saudijska Arabija, ranije obratio Generalnom sekretarijatu INTERPOLa za organizovanje studijske posjete aktivnoj državi članici INTERPOL-a koja je uspješno integrisala alate, servise i rješenja INTERPOL-a radi razmjene iskustava i dobre prakse.

S obzirom na izvanredne učinke i dostignuća naše zemlje u tom pogledu, odnosno činjenicu da je naša zemlja među 20 najboljih za konsultovanje INTERPOL-ovih baza podataka u svijetu te da je naša zemlja zapravo primjenila čitav niz policijskih kapaciteta INTERPOL-a u proteklim godinama, nametnula se ideja o NCB INTERPOL-u Sarajevo kao o mogućem domaćinu delegaciji Kraljevine Saudijske Arabije, što je u konačnici i realizovano.

Delegaciju Kraljevine Saudijske Arabije je predvodio šef NCB Riyadh, pukovnik Abdulmlk Ibrahim ALSOGIAH, a ista je brojala 11 članova uključujući i predstavnika Generalnog sekretarijata INTERPOL-a, g. Badreddin TOUIHRI.

Direktor Vilić je gostima zaželio dobrodošlicu te prezentirao nadležnosti i aktuelnosti u radu Direkcije, ističući važnost komunikacije, koordinacije i saradnje na međunarodom nivou. Posebno se osvrnuo na dobre odnose Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

Tokom prvog dana posjete u sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH gostima je prezentirana struktura i nadležnosti policijskih organa u BiH, način rada NCB Sarajevo, korištenje servisa i alata INTERPOL-a, koordinacija operativnih aktivnosti na terenu, povezivanje nadležnih tijela u BiH na sistem INTERPOL-a i sl.

Naredna dva dana za članove delegacije je organizovana posjeta sjedištu Granične policije BiH, Graničnom prelazu Aerodrom Sarajevo i Graničnom prelazu Bijača.

Posjeta je završena 26.05.2023.g. obilaskom prostorija Sektora za međunarodnu policijsku saradnju i razgovorom sa službenicima NCB Sarajevo. Ovakva razmjena iskustava će vjerovatno donijeti koristi, ne samo Kraljevini Saudijskoj Arabiji, nego možda i regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (MENA). Isto tako, ovim vidom saradnje se međunarodnoj policijskoj zajednici demonstriraju sve prednosti koje mogu dobiti koristeći proizvode, alate i usluge INTERPOL-a, a takođe se promoviše rad agencija za provođenje zakona iz Bosne i Hercegovine.