Parlament presjekao
187

Definitivna odluka: Kinezi će finansirati izgradnju Bloka 7 u Tuzli

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Entitet Federacija BiH bit će garant za kredit kod Izvozno-uvozne banke Kine od oko 614 miliona eura, namijenjen gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, potvrdio je na današnjoj sjednici Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Uprkos upozorenjima iz Evropske unije i Energetske zajednice, federalni delegati odlučili su da na današnjoj sjednici usvoje Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kod Izvozno-uvozne banke Kine za Projekt izgradnje bloka 7 – 450 MW TE Tuzla i Prijedlog odluke o odobravanju Odluke o izdavanju garancije Federacije Bosne i Hercegovine u korist Izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo.

Prva odluka je usvojena za 46 glasova za i tri suzdržana, bez ijednog glasa protiv, a druga odluka sa 47 glasova za, tri suzdržana i dva protiv.

Tokom diskusije o ovoj tački dnevnog reda federalni delegati postavljali su pitanja vezana za stav EU i Energetske zajednice, odnosno kako će se ovo odraziti na evropski put BiH i da li će biti ikakvih negativnih posljedica kada je riječ o Energetskoj zajednici.

Delegati su ukazivali i na dvostruke aršine EU koja je prvo tvrdila da je protiv ove investicije zbog zagađenja da bi nakon bh. argumenata promijenila mišljenje i svoj potez pravdala navodnim problemima s garancijom.

Delegati su isticali kako uvažavaju Evropsku uniju, ali da EU nije ponudila nikakvu alternativu BiH na način da sama ponudi kreditiranje.

Izgradnju Bloka 7 tuzlanske termoelektrane od 450 MW zagovornici odluke najavljuju kao projekt od javnog interesa i krucijalnog značaja, višestruko korisnu investiciju koja će osigurati energetsku nezavisnost Federacije, odnosno BiH, a Tuzlacima omogućiti čišći zrak budući da podrazmijeva gašenje više dosadašnjih zastarjelih blokova te izgradnju novog po najsavremenijoj tehnologiji.

S druge strane, iz Energetske zajednice su još uoči zasjedanja Zastupničkog doma PFBiH apelirali da bi garancija Federacije BiH za kredit u ovom slučaju sadržavala elemente nedozvoljene državne pomoći, a iz evropskih krugova i ranije naznačavali da je, s ekološke tačke gledišta, ugalj sve nepoželjniji energent.

Sekretarijat Energetske zajednice krajem marta objavio je da službeno otvara postupak protiv BiH za rješavanja spora o planiranoj garanciji Federacije BiH za kredit od 614 miliona eura od kineske Eximbank za izgradnju bloka 7 termoelektrane Tuzla.

Iz Vijeća za državnu pomoć BiH je, međutim, istaknuto da je navedeno rješenje o garanciji doneseno u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovini i podzakonskim aktima usvojenim na osnovu istog.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn prilikom nedavne posjete Bosni i Hercegovini kazao je da je Blok 7 bio poziv za buđenje. On je još ranije kazao da je iznenađen odlukom da je velika većina u Parlamentu FBiH dala saglasnost za kredit kod Izvozno-uvozne banke Kine.

"To poteže ozbiljno pitanje o posvećenosti BiH međunarodnim sporazumima i evropskim pravilima u okviru Sporazuma o Energetskoj zajednici, ali također o izboru energetske tehnologije, kao i analize omjera cijene i koristi na odgovoran i transparentan način", rekao je Hahn.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka s Hahnom rekao je da Blok 7 neće praviti ekološki problem Evropi te da će naša zemlja smanjiti emisiju problematičnih čestica.

"Radit ćemo dalje s EU na tome. Moramo iskoristiti naš resurs i imati energetsku sigurnost u BiH", rekao je Izetbegović.

Vraćanje kineskog kredita je planirano na 20 godina, s petogodišnjim grace periodom.