|

Danas sastanak Dodika i Vučića: Da li će Srbija pomoći BiH?

Danas sastanak Dodika i Vučića: Da li će Srbija pomoći BiH?
459
S
SRNA
23.3.2020. u 11:56
31
komentara
459

dijeljenja
Danas sastanak Dodika i Vučića: Da li će Srbija pomoći BiH? Foto: EPA-EFE
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se danas sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, kako bi razgovarali o pomoći Srbije Bosni i Hercegovini u materijalima i opremi za borbu protiv virusa korona, potvrđeno je Srni u kabinetu predsjednika Srbije.
Sastanak Dodika i Vučića planiram je za 12 sati, a nakon sastanka koji je zatvoren za medije predviđeno je saopštenje.

Dodik je ranije za ATV istakao da u Srbiju putuje jer su BiH potrebni respiratori, maske, rukavice, kombinezoni za zdravstvene radnike, iako ih trenutno ima dovoljno.

"Moramo ojačati regionalne bolnice respiratorima i službu za testiranje da bi se centri otvarali i u Bijeljini, Doboju, Foči, istočnom Sarajevu, jer se trenutno testira samo u Banjoj Luci", rekao je Dodik.

On očekuje pomoć od 25.000 testova.

"Značila bi nam bilo kakva vrsta pomoći i bilo koji broj respiratora", naveo je on.

Dodik je podsjetio da se za pomoć obratio predsjednicima Kine i Turske i zamolio da omoguće da BiH od njih kupi potrebnu medicinsku opremu.

Prema njegovim riječima, humanitarnu pomoć obećao mu je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, ali i da se firmama iz BiH omogući da kupuju medicinsku opremu i lijekove u Turskoj i da se ukine zabrana izvoza za BiH.

Dodik je rekao da se za pomoć obratio i Rusiji, a očekuje je i od EU, da dozvole da se minimalne količine respiratora kupe u Njemačkoj.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...