Upis brucoša opada
6

Dan otvorenih vrata Univerziteta u Zenici: Moramo pratiti trendove BiH i regiona

Piše: E. M.
Detalj s manifestacije u Zenici (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Maturanti iz Zeničko-dobojskog kantona danas su u Zenici imali priliku upoznati se o smjerovima fakulteta Univerziteta u Zenici i tako olakšati sebi dileme u vezi s upisom na neke od njih u nastavku školovanja.

Na današnjem događaju koji je organizovan ispred Fakulteta za metalurgiju i materijale okupili su se maturanti iz cijelog Zeničko-dobojskog kantona, a osim studija koji su prezentovani prošle godine, danas su im predstavljeni i odsjeci softverskog inžinjeringa i meteorologije.

Rektor Univerziteta u Zenici Damir Kukić je istakao da je ovo tradicija kako bi se privukla pažnja maturanata s područja Zeničko-dobojskog kantona.

"Na ovaj način želimo popuniti upisne kvote na naših osam fakulteta. Doveli smo maturante iz Zeničko-dobojskog kantona koji su danas imali priliku razgovarati s profesorima i drugim studentima te tako olakšati sebi izbor za daljnje školovanje. U toku su procedure za otvaranje nekoliko studijskih odsjeka na prvom i drugom ciklusu, a mislim da će barem dva biti promovirana i da ćemo u oktobru imati prve studente”, kazao je Kukić.

Dodao je kako je broj studenata u opadanju iz godine u godinu s obzirom na to da se trend slabog upisa u osnovne i srednje škole odražava i na fakultete.

Prorektor Univerziteta u Zenici Enes Hašić je u svom obraćanju kazao kako je ovo prilika da Univerzitet u Zenici predstavi svoje novitete i rezultate u proteklom periodu.

"Studije smo uradili i moramo se prilagoditi tržištu. Ono traži nova zanimanja, pratili smo iskustva u BiH i regionu i uvidjeli smo da su informatika i zdravstvo traženi, ali mi se moramo prilagoditi tokovima koji se dešavaju i pronaći način da održimo broj brucoša bar na prošlogodišnjem nivou”, izjavio je Hašić.

Univerzitet u Zenici osnovan je prije 18 godina, a svake godine se po završetku akademske godine isprati više stotina studenata koji završe prvi i drugi ciklus.

Ilda Jarić je maturantica Katoličkog školskog centra u Zenici, a na današnjem događaju se upoznala o studiranju na Medicinskom fakultetu u Zenici.

"Svi smo mi ovdje kako bismo se raspitali o odsjecima fakulteta Univerziteta u Zenici i kako bismo dobili odgovore na pitanja koja imamo. Ovo je odlična prilika da se raspitamo, ne samo o primarnom fakultetu, već i drugim smjerovima našeg fakulteta”, izjavila je Jarić.

Predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak je pozdravio sve prisutne maturante te im je poručio da u vremenu tehnologija izbjegavaju varanje i laž te da se posvete nauci i tako se izgrade kao odrasli ljudi.

Događaj su svojim nastupom uveličali i članovi Omladinskog hora u Zenici, a svoja iskustva na Univerzitetu u Zenici prisutnim maturantima su ispričali najuspješniji pojedinci i predstavnici odsjeka fakulteta Univerziteta u Zenici.