Teške storije
64

Da li će Derventa biti tačka pucanja bliskih odnosa Milanovića i Dodika? Opozicija u RS-u ne štedi riječi

D. Be.
Foto: Pixsell/Ivica Galovic
Foto: Pixsell/Ivica Galovic
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je u Derventi prisustvovao obilježavanju 31. godišnjice osnivanja 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koju je odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog. Nije dugo trebalo da krenu oštre strelice opozicije u RS-u, ali i vladajućeg režima.
Predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji ne krije odlične odnose sa Milanovićem, sa odmora u Grčkoj je kratko poručio "da je Derventa nesumnjivo u Republici Srpskoj i prije, a i poslije posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, te da je hrvatska vojska u RS-u nesumnjivo gubitnička."

Također je na Twitteru poručio da je "storija Srba i Hrvata teška" i da će trebati godine trude da se premoste razlike Srba i Hrvata i riješe pitanja koja ih razdvajaju.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je mišljenja da Milanovićevo "odlikovanje zloglasnoj brigadi HVO-a ne doprinosi pomirenju, niti unapređenju dobrosusjedskih odnosa."

Ipak, vladajuće strukture nisu dizale veliku galamu sve dok se nije oglasila opozicija i optužila Dodika i partnere da su dozvolili novi skandal i ponižavanje. Nisu štedili ni predsjednika susjedne Hrvatske.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković je mišljenja da je potez predsjednika Hrvatske "nekorektan, neprimjeren i provokativan politički potez kojim se umanjuju i vrijeđaju srpske žrtve uoči 31. godišnjice stradanja u Sijekovcu."

On dodaje da nikad nije bio neko "ko dolijeva ulje na vatru i da se trudi da u svemu što se dešava traži promil razumijevanja za nešto, ali u ovom potezu to prosto nije moguće jer Milanovićev čin ne doprinosi ni suživotu ni pomirenju na ovim prostorima."

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je mišljenja kako je Zoran Milanović danas bio u Derventi da bi odlikovao HVO "koji je rušio Derventu i ubijao Srbe", a ne da bi sa vlastima RS-a razgovarao o problemu Trgovske gore (planirana lokacija odlagališta nuklearnog otpada).

On je ocijenio da je ovakva posjeta predsjednika Hrvatske Derventi, koja je u ratu skoro do zemlje sravnjena, "skandal i nacionalna sramota za Srbe i Republiku Srpsku".

"Milanović bez problema u sred Republike Srpske veliča i odlikuje HVO, a on je bio taj koji je zabranio privatnu posjetu Jasenovcu, našem najvećem stratištu u istoriji, srpskom predsjedniku Vučiću", ističe Borenović.

On je podsjetio i na privatno druženje Milanovića i Dodika u oktobru prošle godine nakon što je Milanović prisustvovao obilježavanju 27. godišnjice oslobođenja Jajca u velikoj akciji "Maestral", a koju Borenović naziva "zločinačkom".

"Ono što sigurno ne možemo očekivati jeste da veliki borac za hrvatske interese, Dodik, svog prijatelja pita kada ćemo mi na teritoriji Hrvatske obilježavati progone i zločine nad Srbima u okviru akcije 'Oluja' i drugih pogroma našeg naroda. Jadno je i tužno šta smo dočekali pod vlašću velikih 'patriota'", zaključio je Borenović.

Potpredsjednik PDP Igor Crnadak je poručio: "Lijepo je što je Dodik danas u posjeti Hilandaru, ali njegovu sramotu ne može saprati čak ni Sveta gora."

Boračka organizacija RS-a (BORS) saopštila je da današnje okupljanje velikog broja pripadnika nekadašnje 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u Derventi predstavlja "novi akt agresije i vrijeđanje srpskih žrtava".