Dobili 384.331 KM
243

Crveni križ FBiH će donirani novac potrošiti na robu i hranu za socijalno ugrožene osobe

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Crveni križ FBiH jedna je od tri humanitarne organizacije koje su testamentom dobile milion KM od Bosanca Agana Hodžića koji je živio i radio u Kanadi. Ova organizacija dobila je ukupan iznos od 384.331,98 KM.

Odlukom Predsjedništva CK FBiH odlučeno je da donirani novac bude utrošen na nabavku humanitarnih roba socijalno ugroženoj populaciji, korisnicima kuhinja CK FBiH i drugih javnih kuhinja u FBiH, te aspekte hrane.

"O ljudskosti i humanosti, koja nas je ostavila bez teksta, suvišno je govoriti. Nažalost, broj onih koji čekaju na našu pomoć, svakim danom je sve veći. Svakako ćemo posjetiti i Kovanj, rodno mjesto rahmetli Agana i dio paketa hrane uručiti tamošnjem stanovništvu. Donacija Agana Hodžića najviša je pojedinačna donacija za našu organizaciju. Predsjedništvo je na svojoj sjednici jučer donijelo odluku da se umrlom Aganu Hodžiću posthumno dodijeli najviše priznanje Crvenog križa i to na prvoj narednoj sjednici Skupštine Crvenog križa Federacije BiH, planirane za april 2018. godine“, istakao je predsjednik Crvenog križa FBiH Ivo Juričević, istaknuvši ogromnu zahvalnost čovjeku o čijoj veličini će se sigurno doživotno pričati.

Agan Hodžić je rođen 1932. godine u selu Kovanj kod Rogatice, a 20 godina kasnije odlazi u Kanadu. On je nakon smrti 2015. godine, testamentom ostavio milion konvertibilnih maraka za tri humanitarne organizacije - Merhamet, Narodna kuhinja Stari grad i CK FBiH.