Na saboru HDZ-a Hrvatske
47

Čović u Zagrebu govorio o reorganizaciji BiH, traži pomoć kako bi "Hrvati bili svoji na svome"

S. Š. U.
Dragan Čović na Saboru HDZ-a u Zagrebu (Foto: Josip Regović / PIXSELL)
Dragan Čović na Saboru HDZ-a u Zagrebu (Foto: Josip Regović / PIXSELL)
Danas se na 19. Općem saboru HDZ-a Hrvatske koji se održava u Zagrebu pozdravnim govorom obratio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je iskazao zadovoljstvo što je imao priliku Saboru HDZ-a obratiti se nekoliko puta u 33 godine, te kazao kako su hrvatsko pitanje i problemi hrvatskog naroda "na stolu svake bitnije administracije u svijetu", ali da najveći dio njih još ne razumije šta se događa u Bosni i Hercegovini.

"Veseli me da vi obilježavate 19. Opći sabor i tražite nova rješenja za budućnost Hrvatske demokratske zajednice i hrvatskog naroda, siguran sam da na taj način HDZ šalje vrlo jasno poruku za sve ono što treba uraditi na prostoru RH, ali i diljem svijeta gdje žive Hrvati kako bismo uistinu bili ponosni na ono što jesmo", kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH govorio je o potrebi HDZ-a da traži nova rješenja za budućnost HDZ-a i hrvatskog naroda koji živi u Republici Hrvatskoj, ali i izvan nje.

"Danas BiH ima iskušenje, posebno političko iskušenje, kakvo nije imala od Dejtona, od 1995. i Domovinskog rata. Danas je Hrvata značajno manje, ali nas je i dalje iznad 15 posto u BiH. Danas vrlo jasno moramo kazati da BiH nema bez hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Jedini koji zagovaraju euroatlantski put u BiH, zagovaramo sve standarde Evropske unije", istakao je Čović.

Ponovno je naglasio da je iskušenje bh. politike pokušaj majorizacije.

"Želimo institucionalno reorganizirati BiH u skladu s Ustavom", kazao je te najavio da će HDZ BiH pobijediti na ovogodišnjim općim izborima.

Na kraju obraćanja pozvao je Sabor HDZ-a da pomogne Hrvatima u BiH da budu "svoj na svome" te istakao kako se HDZ BiH kroz Hrvatski narodni sabor namjerava izboriti za "ono što im pripada".