Aktuelna politika u BiH
241

Čović u Usori okupio HDZ-ove načelnike s ciljem lakšeg prevazilaženja krize zbog blokada

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U hotelu Split u Usori danas je održan sastanak predsjednika HDZ-a Dragana Čovića s načelnicima i gradonačelnicima HDZ-a u Federaciji BiH, a na sastanku je razgovarano o brojnim temama bitnim za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Današnjem sastanku u Usori osim predsjednika HDZ-a Dragana Čovića prisustvovao je i Zvonko Milas, državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Sastanak je otvorio načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić, a prisutnima se potom obratio i Čović.

Teme sastanka odnosile su se na aktuelnu političku situaciju, koordinaciju s Republikom Hrvatskom, transfere prema nižim vlastima, općinama, gradovima i kantonima, RTV Herceg Bosna te pandemiju koronavirusa.

Čović je nakon sastanka kazao da je cilj ovog sastanka bio da olakšaju život građanima nižih nivoa vlasti zbog blokada na višim nivoima.

"Razgovarali smo i o podršci Republike Hrvatske jer se dosta stvari realizuje preko njih, a ministrica Miličević je iznijela stvari o fizikalnom zakonu. Ovako složeno nije bilo od Dejtona do danas i svi zajedno moramo dati doprinos da se ovo što prije riješi i da profunkcioniše sistem ustavne, zakonodavne, izvršne pa i političke vlasti. Ova sedmica je interesantna jer će biti dosta sastanaka s predstavnicima SAD-a, EU i puno drugih bilateralnih razgovora stranaka vlasti koje nema, a sve u traganju za rješenjima krize", kazao je Čović te dodao da će se održati sastanak s Palmerom te da je vrijeme da se realizuju ključne stvari Mostarskog sporazuma te da će kroz sve ovo pokušati deblokirati funkcioniranje različitih nivoa vlasti.

Na moguće sankcije je kazao da one nikada nisu riješile probleme u BiH, što se vidjelo i 1996. godine.

Milas je nakon sastanka kazao da je koordinacija dimenzija više u saradnji s lokalnim i regionalnim upravama.

"Razgovarali smo o prioritetnim potrebama za kvalitetniji i napredniji život od radnih mjesta i obrazovanja. Razgovarali smo o područjima gdje rade naši ministri i gdje je moguće ostvariti saradnju, od poljoprivrede do turizma, što bi rezultiralo ostajanjem naroda na ovim područjima. Ovo je šesta sjednica, mjesec nakon susreta u Širokom Brijegu. Prošli put smo razgovarali o prekograničnoj saradnji i ovo je dobar rezultat", kazao je Milas.

O blokadama u Vladi FBiH je kazao da se stvari trebaju rješavati razgovorima i dijalogom, jer u svemu trpe svi građani BiH.

"BiH kao cjelovita s tri naroda ima šanse, i takva je zamišljena i tako će ostati", dodao je Milas.

Ministrica finansija FBiH Jelka Miličević je izjavila da još sedam općina nije vratilo ugovore te da je kantonima doznačeno 200 miliona s prioritetima prema zdravstvenim ustanovama i oporavku ekonomije.

"Vlada je potvrdila opredjeljenje da prepoznajemo jedinice lokalne samouprave i kantone gdje se najbrže vidi ono što je dobro i što nije dobro. Konsenzus u Vladi je da ovakve aktivnosti nastavimo i naredne godine, a sve ovisi o našim sredstvima i aranžmanu sa svjetskim institucijama", izjavila je Miličević.

Ivo Čakarić, načelnik Dobretića, najnerazvijenije općine u FBiH, je kazao da je put oporavka u ovoj općini vidljiv zahvaljujući Republici Hrvatskoj, ali da još uvijek imaju više stotina neobnovljenih kuća još od ratnog perioda.