O sigurnosnoj situaciji
53

Cikotić: Suštinski mir u BiH garantuju samo patriotske stranke, nikakve međunarodne zajednice

S. Š.
Selmo Cikotić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Selmo Cikotić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bivši ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić prisustvovao je "Skupu patriota i građana BiH" u Memorijalnom centru "Kovači" nakon čega se obratio medijima i rekao par riječi o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u državi.

Na samom početku, Cikotić je kazao da je sigurnosna situacija u BiH takva da trebamo biti oprezni, ali zabrinuti - još uvijek ne.

"Sigurnosna situacija je uslovno rečene stabilna iako vidimo puno razloga da trebamo biti oprezni. Neću još uvijek reći da trebamo biti zabrinuti. Ali, ni ponašanje aktera međunarodne zajednice, koji su uvijek bili konstruktivni i doprinosili miru, nije više jasno razumljiva", smatra Cikotić.

Razlog tome je, između ostalog, razjedinjenost aktera probošnjačkih snaga.

"Domaći akteri su razjedinjeni, pogotovo probošnjačke snage, borba za vlast je postala bitnija od borbe za narod i državu i u ovom trenutku je jedinstveno, konstruktivno i odgovorno razumjeti da suštinski mir u BiH garantuju državotvorne i patriotske stranke", poručuje.

Ipak, naglašava da to ne mogu postići nikakve međunarodne zajednice iako je saradnja sa njima od ključnog značaja.

"Ali, ovo što pojedini akteri mirnim putem, navodno, žele postići, ono što genocidom i ratom nisu uspjeli, naravno da je iluzija i opća varka", zaključio je Cikotić.