Promocija državne valute
37

Centralna banka BiH i Pošte RS promovisale poštansku marku povodom 25. godišnjice konvertibilne marke

L. S.
Centralna banka Bosne i Hercegovine i Pošte RS-a promovisali su u Banjoj Luci prigodnu poštansku marku koju su Pošte RS Banja Luka izdale povodom 25 godina postojanja konvertibilne marke.

Promocija je održana u zgradi Glavne banke Republike Srpske Centralne banke Bosne i Hercegovine Banja Luka, u prisustvu predstavnika Centralne banke Bosne i Hercegovine i Pošta RS a.d. Banja Luka.

Marka je štampana u tiražu od 10.000 serija s nominalnom vrijednošću od 1,10 KM. Autor ovog izdanja je grafički dizajner Nebojša Đumić.

Pošte RS izdale su i FDC koverat u tiražu od 300 primjeraka u vrijednosti od 5,30 KM.

Na ovaj način su Pošte RS, čija su filatelistička izdanja velikim dijelom posvećena obilježavanju značajnih datuma i jubileja u Bosni i Hercegovini, dale svoj doprinos u obilježavanju 25 godina od uvođenja konvertibilne marke kao jedinstvene novčane valute naše države.

Direktor Glavne banke Republike Srpske CBBiH Zoran Babić iskazao je zahvalnost preduzeću Pošte RS a.d. Banja Luka što je prepoznalo ovaj trenutak i na sebi svojstven način, izdavanjem poštanske marke, doprinijelo promociji konvertibilne marke.

"Ispoljenom kreativnošću dizajnera poštanske marke, novčanice konvertibilne marke predstavljene su na interesantan način, te će kao takva, poštanska marka biti posebno zanimljiva filatelistima", kazao je direktor Babić.

Izvršni direktor za IKT razvoj, prodaju i marketing Pošta Srpske Zoran Protić izrazio je zadovoljstvo što se ovim činom trajno sačuvao dio nasljeđa kojim se prikazuju vrijednosti BiH.

Poštanska marka je, prema riječim Protića, jedan od centralnih simbola same pošte, te se i danas podjednako koristi kao sredstvo za plaćanje poštanskih usluga, ali i kao najbolji vid promocije BiH.