Nalaze se u problemu
99

Čelić se teško oporavlja od poplava: Novca nemaju za velike radove, a nezadovoljni su dobijenom pomoći

A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Općinu Čelić tokom ove godine zadesile su u dva navrata razorne poplave, koje su nanijele milionsku štetu. Oporavak teče izuzetno sporo zbog nedostatka novčanih sredstava, a lokalna vlast nezadovoljna je posljednjim iznosom u vidu pomoći sa kantonalnog nivoa.

U drugoj polovini maja ove godine, područje Čelića u dva navrata zahvatile su obilne kišne padavine koje su dovele do poplava, sa nastankom materijalne štete u iznosu od tri miliona i 600 hiljada KM.

Lokalna vlast se odmah okrenula u smjeru sanacije štete, međutim, kako nam je potvrdio općinski načelnik Admir Hrustanović, sve se odvija prilično sporo zbog nedostatka finansijskih sredstava.

"Mi smo do danas dobili samo 50 hiljada KM, a posljednjom raspodjelom od Vlade TK u iznosu od 171.000 KM nezadovoljni, jer je to poražavajuće, uzmemo li u obzir da je naša procijenjena šteta 3,6 miliona KM. Od tog novca će biti moguće izraditi dva manja potporna zida. Ja nemam ništa protiv drugih općina, ali one su dobijale tri ili četiri puta veći iznos, a imale su iste ili manje štete", kaže nam Hrustanović.

Inače, Čelić su i prošle godine zadesile razorne poplave koje su tada bile procijenjene sa štetom od šest miliona i 500 hiljada KM. Tada su, kako kaže Hrustanović, sa svih nivoa dobili ukupni pomoć od milion i 200 hiljada maraka.

"Mi smo navedenim iznosom uredili riječna korita u centru Čelića te su nam posljednje poplave napravile manju štetu. Također, iz svojih sredstava smo uradili i dodatna riječna korita u iznosu od nekoliko stotina hiljada maraka", dodaje Hrustanović.

Budžet Općine Čelić se kreće između četiri i četiri i po miliona KM.

"Aplicirali smo na sve nivoe vlasti, a sada nam je ostalo jedino da se molimo da nam se ne dese poplave kakve su bile prošle i ove godine", zaključuje Hrustanović.

Kada je riječ o posljednjoj raspodjeli novca iz kantonalnog budžeta, ona je realizirana sa 1,9 miliona KM pomoći jedinicama lokalne samouprave u otklanjanju posljedica nastalih djelovanjem prirodnih nesreća.

Vlada TK je odobrila ukupno 1,9 miliona KM, a od ovog iznosa 1,2 miliona KM se odnose na sredstva Tuzlanskog kantona, a 700.000 KM na namjenska sredstva civilne zaštite.

S tim u vezi Teočaku je odobreno 676.000 KM, Sapni 474.000 KM, Čeliću 171.000 KM, Živinicama 102.000 KM, Gradačcu 100.000 KM, Banovićima 90.000 KM, Kalesiji 87.000 KM, Kladnju 70.000 KM, Gračanici 55.000 KM, Doboj Istoku 50.000 KM i Lukavcu 25.000 KM.