Proces digitalizacije
48

Čekanje na šalterima i "fali ti papir" uskoro bi trebalo postati prošlost u Sarajevu

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je počela s procesom digitalizacije javnih usluga što znači da bi duga čekanja na šalterima uskoro trebao zamijeniti e-portal.

Na ovom projektu radi ministrica pravde i uprave Darja Softić-Kadenić (Naša stranka) koja je najavila kraj dugim redovima čekanja za izdavanje dokumenata, složenim procedurama koje su usporavale mnoge životne procese.

Cilj Vlade KS je da u svim lokalnim zajednicama famozna rečenica "fali ti još jedan papir" postane prošlost.

Softić-Kadenić je istakla da digitalizacija nije budućnost, već sadašnjost i neminovnost, te da javna uprava u najširem smislu riječi i na svim nivoima treba proaktivno preuzeti odgovornost u ovom procesu.

"Zakon očekujemo na proljeće (mart/april). Usluge na portalu će se puštati u fazama i postepeno, dinamikom koju će utvrditi vlada i dodavati nove usluge svakih par mjeseci. Prvu fazu ćemo pustiti tokom naredne godine, a dok svih 400 postupaka koji su u nadležnosti kantona bude dostupno potpuno digitalno, će naravno trebati vremena. Da bi sve potpuno funkcioniralo idealno bi bilo da zaživi elektronski potpis u masovnijem obliku, mada i u ovoj fazi i bez toga već možemo mnoge stvari digitalizirati", rekla je Softić-Kadenić za Klix.ba.

Na pitanje koje usluge građani mogu očekivati u toj prvoj fazi, resorna ministrica kaže kako je prijedlog Vlade KS da se krene s jednostavnijim uslugama koje ne zahtijevaju visoki nivo sigurnosti i koje se masovnije koriste.

"Želja nam je da se i studenti naredne akademske godine svi upišu online bez fizičkih obrazaca i dokumenata, ali to mora proći kroz vladu pa ne bih iznosila prije toga. Usporila nas je malo rekonstrukcija jer nije bilo svrsishodno ovo prezentirati ministrima koji su trebali izaći iz vlade. Čim usvojimo budžet će ovo biti prioritet", istakla je.

Ministrica Darja Softić-Kadenić
Ministrica Darja Softić-Kadenić

U prvoj fazi uslugom je uključen Kanton Sarajevo i Općina Centar Sarajevo no ista usluga uskoro će biti ponuđena i svim ostalim općinama.

Potpuna implementacija projekta podržanog od UNDP-a u BiH zahtjeva pravnu podlogu koja će biti realizovana kroz dopunu Zakona o elektronskom upravljanju, kako bi obaveza digitalnog komuniciranja u svim institucijama postala standard.

Novi zakon predstavlja neophodnu pravnu podlogu i dopunu postojećeg pravnog okvira nužnog za digitalizaciju javnog sektora i pretpostavka je za uspostavljanje i funkcioniranje e-portala baziranog na principu digital first ili digital by default, te će kao takav predstavljati istinski iskorak u komunikaciji između građana i kantonalnih i općinskih organa i institucija.

Mogućnosti koje nudi e-portal će građanima biti stavljene na raspolaganju u fazama, čiju dinamiku će utvrditi Vlada Kantona Sarajevo.

Prva faza će biti puštena u rad početkom 2024. godine, s namjerom da do kraja mandata aktuelnog saziva Vlade KS većina upravnih postupaka na nivou Kantona Sarajevo građanima bude pružena digitalnim putem.

Premijer KS Nihad Uk (Naša stranka) je pohvalio ovaj proces iako je svjestan da će biti i otpora.

"Znamo da će biti otpora, ljudi se kod nas često boje promjena, ali Vlada Kantona Sarajevo spremna je za ovaj proces kojem će biti utvrđena dinamika i koji će se realizovati u fazama. U zavisnosti od spremnosti i kapacitiranosti određene institucije koja pruža uslugu. Biće ovo velika promjena na koju ćemo se brzo i lako navići", poručio je Uk.