Dodikov ambasador
7

Čeka li Mihailovića Šušnjareva sudbina: Erdogan može uskratiti agreman uredniku RTRS-a

Piše: Er. M.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Urednik Informativnog programa RTRS-a Siniša Mihailović imenovan je za konzula BiH u Istanbulu. S obzirom na to da se RTRS nije proslavio kao demokratski mediji te da je, pod Mihailovićevom uređivačkom palicom, ovaj mediji često iznosio nimalo korektne komentare vezane za turskog predsjednika i odnose Bošnjaka i Turaka, postavlja se pitanje da li će zvanična Ankara uopće dati agreman Siniši Mihailoviću.

"Turska zahvalnost tvorcu Islamske deklaracije - serija o Aliji Izetbegoviću", "Izetbegović pod kišobranom Erdoganovih špijuna", "Galijašević: Alija Izetbegović kao nacionalni heroj Erdoganove Turske", samo su neki od naslova tekstova koji su objavljeni na RTRS-u, a u kojima se u lošem kontekstu govori o odnosu Bošnjaka i Turaka.

Urednik Informativnog programa RTRS-a, medija koji je u proteklom periodu bio čak i pristrasno kritičan prema turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, Siniša Mihailović na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH imenovan je za konzula naše zemlje u Istanbulu.

RTRS pod Mihailovićevom uređivačkom palicom ostat će upamćen kao mediji koji je u bezbroj navrata negirao genocid u našoj zemlji, osporavao državnost BiH koju Mihailović kao državu treba zastupati u Turskoj, promovisao ruske interese, pokušavao mijenjati historiju agresije na BiH, ali i osporavao odnose Sarajeva sa zvaničnom Ankarom.

Iz ovih razloga postavlja se pitanje da li će prijateljska Turska uopće dati agreman Mihailoviću koji je očito spreman da se navikne na tursku kulturu i običaje, a i na Erdoganovu, što bi RTRS rekao, "islamsku diktaturu".

Da način uređivanja i pisanja vijesti itekako ima veze s diplomatijom prije nekoliko godina osjetio je na svom primjeru Ivan Šušnjar. On je na prijedlog nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića imenovan za konzula u Chicagu, međutim Sjedinjene Američke Države nikada mu nisu dale agreman. Nakon toga Šušnjar je imenovan i za ambasadora BiH u Češkoj, ali ni zvanični Prag nikada mu nije dao dozvolu da preuzme dužnost.

Ovakva reakcija Sjedinjenih Američkih Država, a i Češke uslijedila je nakon što se grupa uglednih građana Bosne i Hercegovine obratila Ambasadi SAD-a u našoj zemlji, kojoj je predala peticiju s apelom da SAD uskrati gostoprimstvo Šušnjaru. Njega su optužili da "već godinama daje nemjerljiv doprinos raspirivanju šovinizma, međunacionalne netrpeljivosti i ksenofobije u BiH". Posebno je zanimljiva šutnja uglednih građana u slučaju imenovanja Mihailovića, a koji su bili posebno glasni u slučaj Šušnjara.

O tome da li će Mihailovića dočekati Šušnjareva sudbina razgovarali smo s političkom analitičarkom Ivanom Marić koja je rekla da se izvještavanje RTRS-a ne može porediti ni sa kojim demokratskim medijem.

"Zaista, na RTRS-u je previše mržnje i podizanja nacionalnih tenzija. Iznenadilo bi me da bilo ko odobri imenovanje i agreman jednoj takvoj osobi. Međutim, velika je razlika između Šušnjarevog i ovog slučaja. Šušnjar je u to vrijeme imao velike neprijatelje koji su imali dobre veze s američkom administracijom", rekla je Marić.

Uprkos tome što joj je nelogično da Mihailović dobije agreman, Marić smatra kako se to u slučaju službene Ankare neće desiti.

"Drugačija je situacija u SAD-u i Turskoj. Vidjeli smo to i na listi o slobodi medija. Različite su to situacije", zaključila je Marić.