Sada iznosi 120 KM
114

Bužim: Iznos članarine Islamskoj zajednici posvađao dio džematlija i rukovodstvo

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prošle sedmice su održani protesti građana u Bužimu koji su nezadovoljni povećanim iznosom članarine u Islamskoj zajednici BiH koja sada iznosi 120 KM na godišnjem nivou, odnosno 10 KM na mjesečnom nivou.

U nekim džematima je ta članarina iznosila 30 KM, ali prema novom Pravilniku o članstvu i članarini u Islamskoj zajednici BiH došlo je do poskupljenja u određenim džematima.

Na prošlosedmičnom skupu Zlatko Crinjac, predsjednik džematskog odbora Kamenica Bužim, rekao je da je donesena odluka o iznosu članarine od 120 KM bez konsultacije sa džematima.

Prošle sedmice su nezadovoljne džematlije održale protest
Prošle sedmice su nezadovoljne džematlije održale protest

"Članarina od 120 KM je najveća u BiH, a iz iste Medžlis finansira samo plate imama, a troškove poput grijanja i čišćenja džamija, održavanje mekteba ostaju briga džemata", navodi se u govoru koji je pročitan na protestima.

Ovim povodom smo kontaktirali i predsjednika Izvršnog odbora MIZ Bužim Eniza ef. Veladžića.

On je za Klix.ba kazao da je Sabor Islamske zajednice u aprilu 2023. godine donio Pravilnik o članstvu i članarini koji je stupio na snagu 1. januara ove godine.

Kako je objasnio, Pravilnik predviđa da članarina na nivou jednog medžlisa (općine) bude jedinstvena. Nastojanja Rijaseta su da ona u narednoj fazi bude jedinstvena na teritoriji cijele BiH.

"Kada je u pitanju višedecenijska praksa na teritoriji Medžlisa IZ Bužim i još nekim medžlisima u Krajini, praksa je bila da se članarina plaća na sve muške članove porodice starije od 12 godina. Na ženske članove porodice se nije plaćala članarina ili "vazifa", kako se to u Krajini zove. Dakle, u jednoj porodici koja ima više muških članova, moglo se desiti da se plaća mnogo veća članarina od porodice sa isključivo ženskom djecom", kaže Veladžić.

Ef. Veladžić: Novi način prikupljanja članarine je transparentniji i moralniji
Ef. Veladžić: Novi način prikupljanja članarine je transparentniji i moralniji

Dodaje da Medžlis IZ Bužim ima 22 džemata na 20.000 stanovnika te po tom osnovu najveći broj džamija po glavi stanovnika.

"U dosadašnjoj praksi, razlike u članarini su bile zaiste velike od dzžemata do džemata. U malom broju velikih džemata članarina se kretala od 30 do 50 KM po muškom članu, dok je u nekim manjim džematima, koji su većina, članarina iznosila od 60 do 120 KM po muškom članu u porodici starijem od 12 godina", kaže Veladžić.

Smatra da novi Pravilnik predstavlja jednu od najvećih reformi koju je Islamska zajednica vodila te se njega se decenijama čekalo.

"Novi Pravilnik predviđa porodično člansto. Dakle, bračni par i njihova djeca do 26. godine spadaju u jedanu članarinu. U poređenju sa dosadašnjim načinom naplate, smatramo da je ovo puno moralnije, prije svega jer su svi isto tretirani, a na djecu do 26.godine se nikako ne plaća članarina. Izvršni odbor Medžlisa Bužim je nakon temeljite analize i projekcije budžeta za 2024. godinu donio odluku da jedinstvena članarina za sve porodice iznosi 10 KM mjesečno ili 120 KM godišnje. Svakako, članarina se može plaćati mjesečno, kvartalno ili godišnje", objašnjava.

Istom odlukom su od plaćanja oslobođeni socijalni slučajevi i svi oni koje kao takve u svojim prijedlozima Medžlisu dostave džematski odbori.

On također navodi da se iz članarine znatan dio od 10 do 15 posto vraća za potrebe džemata.

Dodaje da su neki od građana formirali tzv.odbore za zaštitu džemata i na taj način dodatno zbunjivali džematlije.

"Nastojimo svakim danom doći do naših članova pravom informacijom i vjerujemo da će se sve ovo brzo kvalitetno završiti", rekao je Veladžić.

Na prošlosedmičnim protestima je učestvovalo 15 džematskih odbora i njihovih članova.