Ovo alternativa?
31

Brojne ličnosti osudile Govedaricu jer želi biti kao Karadžić

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Vukota Govedarica, kandidat za predsjednika Republike Srpske ispred Saveza za pobjedu našao se, s razlogom, na meti kritika zbog činjenice da se afirmativno usporedio s Radovanom Karadžićem, ratnim zločincem i prvim predsjednikom RS.

"Večeras kada se ovo naše saborovanje završi ja bi zamolio Sonju i Ljilju kad se čuju sa svojim ocem i suprugom i našim prvim predsjednikom da mu prenesu pozdrave i da mu prenesu da je budući predsjednik Republike Srpske rekao da će ličiti na njega a da neće ličiti na onoga ko danas vodi Republiku Srpsku“, kazao je Govedarica na početku svoga nedjeljnog obraćanja na Palama.

Javne ličnosti, publicisti i novinari iz manjeg bh. entiteta kao što su Srđan Puhalo i Dragan Bursać, oštro su reagovali zbog činjenice da Govedarica, koji bi trebao d apredstavlja alternativu u RS-u, želi biti kao Radovan Karadžić. Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Predsjedništva Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović također je kritikovao Govedaričine izljeve ljubavi prema ratnom zločincu.

"Novi predsjednik stranke koju je osnovao Karadžić, je čak rekao da bi volio da nastavi politiku čovjeka koji je osuđen za genocid u Srebrenici, progon, istrjebljenja, ubistva, deportaciju... Kandididat za predsjednika RS volio bi da liči na čovjeka koji je javno za skupštinskom govornicom 1992. godine rekao da će jedan narod 'nestati' i 'biti istrijebljen na tlu BiH'. Ja nemam više oca Ibrahima kojeg je ubila Karadžićeva 'politika'. Je'l to moj sin Ibrahim koji je imao pet mjeseci kad je pala Srebrenica treba da bude žrtva Vukote Govedarice? E, neće moći, Vukota", rekao je Ahmetović između ostalog.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, na koju su žalbe uložile i odbrana i haški tužioci, Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Međunarodni sud u Haagu planira da u decembru ove godine izrekne pravosnažnu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske.