Ustavni sud BiH
79

Borenović: SNSD i HDZ u Domu naroda mogu sami usvojiti izbacivanje stranih sudija pa ćemo raditi na drugom domu

N. V.
Foto: PDP
Foto: PDP
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović je u okviru Škole integriteta za mlade u organizaciji Transparency International govorio o političkim problemima i izazovima koji su pred Bosnom i Hercegovinom.
Govoreći o zamjeni stranih sudija domaćim u Ustavnom sudu BiH Borenović je istakao da SNSD i HDZ BiH taj zakon mogu sami usvojiti u Domu naroda Parlamentarne skupštine nakon čega ostane potvrda u Predstavničkom domu.

"Niko im ne treba, glasovima samo njihovih delegata taj zakon može biti usvojen. Pa onda ćemo raditi na tome da bude usvojen i u Predstavničkom domu. I naš ključni cilj je reforma Ustavnog suda i odlazak stranih sudija. Neka SNSD bude jednom dosljedan i u Domu naroda, gdje ima kapacitet to da uradi", poručio je Borenović govoreći o izmjenama ustavnih sudija što je podržano u NSRS-u, ali u FBiH za to nema konsenzusa niti su za to trenutno ispunjeni uslovi EU.

Borenović ističe da vladajući od evropskih zakona vole samo naslove, a sadržajem ih izvrgavaju ruglu.

"Koliko je to neozbiljno najbolje govori nedavno usvojeni Zakon o VSTV-u koji predviđa da će u roku od godine dana biti ponovo usvojen zakon istog naziva, ali koji je u skladu sa 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Nadrealno", rekao je Borenović.

Istakao je da je on lider političke partije kojoj su cilj jake institucije, vladavini prava, zakon jednak za sve, što je, vjeruje, želja i većine građana.

"Vladajuća politička elita, posebno oni koji su dugo na vlasti, imaju strah od ulaska BiH u EU. Njima ne odgovaraju standardi koje je EU postavila, plaše se reda, rada i pravila, jer u uređenom društvu oni neće politički postojati", rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović naglasivši da su predstavnici vlasti licemjerni i dvolični.

Dodao je da je za budućnost od ogromnog značaja i uloga mladih ljudi, koji ne trebaju biti ostrašćeni, nego spremni da razumiju i poštuju jedni druge, dok je dejtonski ustavni okvir u BiH dovoljan da se svi, i Republika Srpska i FBiH, zajedno sa svim narodima koji ovdje žive, razvijaju i napreduju.

[RELATED]230903032[/RELATED

Dodik je danas neko vrijeme također proveo s mladima gdje im je davao svoje savjete o životu, poslu i politici. Njegove poruke su se odnosile na to koliko je navodno dobar život u RS-u za razliku od Njemačke.