Govorio u Parlamentu BiH
75

Borenović oštro o SNSD-u, HDZ-u i Trojci: Foteljaška koalicija koju zanimaju samo imenovanja

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije i kleptokratije Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Branislav Borenović, danas se sastao sa ministricom za pitanja Evrope i klime Savezne Republike Njemačke Annom Luhrmann u Sarajevu.

Nakon sastanka, Borenović je ocijenio razgovor sa njemačkom ministricom veoma otvorenim.

"Istakao bih da je naš cilj ulazak u Evropsku uniju, te da nas na tom putu čeka mnogo reformi. Borba protiv korupcije je ključna u tom procesu. Prema indeksu korupcije, mi smo najgori u regionu, što zahtijeva odgovornost institucija u ovoj borbi. Efikasnost pravosuđa također je ključna na tom putu", izjavio je Borenović.

Kaže da su se složili da su fer izbori ključni, a paket integriteta predstavlja dobar okvir za suzbijanje izborne korupcije koja postaje sistematska u institucijama ove zemlje.

""Vladajuća koalicija ništa ne radi kako bismo uhvatili korak sa zemljama u regionu na tom evropskom putu. Stvaraju se preduslovi da se zaustavi evropski put BiH. Puna odgovornost leži na strankama SNSD HDZ i Trojka i oni jedino snose odgovornost ako dođe do kočenja evropskog puta. Oni su samo foteljaška koalicija koju zanimaju samo imenovanja, a ne neki program i budućnost ove zemlje", naglasio je Borenović.", naglasio je Borenović.