Tehničke izmjene
1

Borenović i Raguž: Uvesti skeniranje otiska prsta i biračkih listova na izborima

A. Ku.
Branislav Borenović i Slaven Raguž (Foto: HRS)
Branislav Borenović i Slaven Raguž (Foto: HRS)
Delegacije PDP-a i HRS-a održale su sastanak u Banjoj Luci na kojem je razgovarano o tehničkim izmjenama izbornog procesa te su kazali da će pokrenuti niz inicijativa i aktivnosti kako bi došlo do promjena u tom smjeru.

Naveli su da su izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt dovele do toga da su prošli Opći izbori bili najkorumpiraniji izbori u historiji BiH.

"Građanima BiH je ukradena demokratija. Ako se ništa ne napravi i ako lokalni izbori 2024. godine budu urađeni na isti način, nema smisla uopće izlaziti na izbore i kandidirati se", naveli su.

Naglašavaju da je uvođenje skeniranja otiska prsta, skeniranja biračkih listova i nadzor rada biračkih odbora minimum.

"Neophodno je unaprijediti izborni proces u ovoj zemlji kada je u pitanju transparentnost, čuvanje izbornog rezultata, generalno izborni integritet kao ključni princip na kojem treba da se organiziraju izbori. S tim u skladu, potrebno je unaprijediti rad biračkih odbora, riješiti pitanje fiktivnih političkih subjekata, te posebno identifikaciju birača otiskom prsta i optičko skeniranje glasačkih listića", rekao je lider PDP-a Branislav Borenović.

Dodao je da će onaj ko dođe na vlast korupcijom isto raditi i u institucijama.

"Zato izmjene Izbornog zakona tako da se osiguraju transparentni, pošteni i legalni izbori moraju biti prioritet svih prioriteta", naglasio je Borenović.

Lider HRS-a Slaven Raguž rekao da je da transparentan i pošten izborni proces nemanacionalni, ni stranački prefiks.

"Ako u izbornu 2024. godinu uđemo bez izmjena izbornog procesa uvođenjem skeniranja otiska prsta i skeniranja biračkih listova, kao minimum minimuma, čemu bih ja dodao i video nadzor rada biračkih odbora, sljedeći lokalni izbori, a pogotovo Opći za tri godine neće imati smisla. Narod neće izlaziti na izbore, jer vlast neće birati njihovi glasovi, nego dogovori vodećih stranaka koje malverzacijama i korupcijom dolaze na vlast", nasio je Raguž.

Dodao je da korupcija u BiH počinje i završava izbornim procesom, zato ovo nije pitanje politike ili političkih stavova, nego pravde i vladavine zakona,

Sastanak održan u Banja luci je prvi u nizu sastanaka ove dvije stranke koje imaju u planu pokrenuti cijeli niz što parlamentarnih, što izvanparlamentarnih aktivnosti u cilju tehničkih izmjena izbornog procesa.

Na tome će se intenzivno raditi u narednom periodu, a sljedeći sastanak je najavljen u Mostaru.