Nevjerovatan odziv
66

Blizu 450 ljudi čistilo Zavidoviće od smeća, prikupili pet tona otpada

E. M.
Foto: Čitatelj
Eko akcija "Zavidovići bez smeća" koja je održana u ovoj općini rezultirala je sa 440 učesnika i sa više od pet tona prikupljenog otpada.

Eko pokret Rijeke BiH "Budi promjena" bio je partner projekta "Izgradnja održivi praksi upravljanja otpadom na području grada Zavidovići".

Prije nekoliko mjeseci slična akcija je održana u Zavidovićima te je tada prikupljeno više od 20 tona otpada. U ovoj akciji koja je održana jučer učestvovalo je 440 osoba, a prikupljeno je znatno manje otpada, nešto više od pet tona, što posebno raduje aktiviste koji već mjesecima vode borbu za čistu okolinu u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Implementator i nosioc aktivnosti ove akcije bilo je Udruženje društveno ekoloških granica "Udeg", a aktivniste su podržale i sve škole sa područja Zavidovića, kao i vrtić Mašta, Gradski vrtić, ŽRK Krivaja, KUD Krivaja, ISKRA Krivaja kao i Grad Zavidovići.

"Ne krijem zadovoljstvo da je ovaj put puno manje smeća sakupljeno nego na prethodnoj akciji iz aprila u kojoj smo prikupili preko 21 tonu. Jasno je da kontinuitet rada daje rezultate, i siguran sam da će smeća biti sve manje i manje", kazao je Kubat.

Istakao je da je do sada u akcijama čišćenja, samo iz pokreta Rijeke BiH sa područja Zavidovića učešće uzelo više od 3.000 aktivista koji su na različite načine učestvovali u akcijama, a njihov uzrast je od 3,5 do 81-e godine.

Na kraju se zahvalio svima te naglasio da samo zajedno mogu mijenjati stanje.