Predizborna kampanja
343

Bitka za izbore: Spremite se za bagere na ulicama, crvene vrpce i poplavu novih profilnih fotografija

Piše: Semir Hambo
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Zvanična predizborna kampanja je počela danas i trajat će do 30. septembra u ponoć. Kampanja koja traje u kontinuitetu i na razne načine od danas će biti samo službeno uobličena i dosta agresivnije nametnuta u javni prostor.

Kampanja će učiniti da septembar bude mjesec kada će se jedni hvaliti, druge će kuditi, a građani će sve to komentirati kako im je dosta politike i plakata i obećanja. I to uistinu predstavlja suštinu predizborne priče. Građanima se obećava prosperitet, blagostanje, vizionarski projekti koji djeluju utopistički.

Kandidati su ti koji sebe prezentuju kao isposnike i askete koji žive za javno dobro, koji služe javnosti i danonoćno brinu. Naravno, sve to rade kako bi se domogli pozicija koji garantuju i više nego iznadprosječne plate.

Pa kada neki od njih budu izabrani za mjesta na koja su se kandidirali, sva ona obećanja polako izblijede i kreće priča o nemogućnosti provedbe ideja, blokadama i tako dalje.

Počeo je mjesec kada ćete na društvenim mrežama vidjeti više nego ikad promjena profilne fotografije te opise i statuse koji počinju riječima: "Dragi prijatelji, obavještavam vas da sam kandidat stranke XY na predatojećim izborima za skupštinu kantona. Javni interes mi je uvijek bio na prvom mjestu…”.

Počeo je mjesec fotošopiranih fotografija, blistavih osmijeha i blago podignute glave ka nebu. Počeo je mjesec bildanja patriotizma i priče o vizijama koje niko drugi nema. Takve iste vizije građanima su obećavane više puta, ali političari i oni u pokušaju su uporni i nikako se ne predaju, kao pravi vizionari za glas obećavaju sve.

Kampanja će donijeti i obilje prepucavanja političkih oponenata, traženja mana svojih protivnika. Izvući će dodatne bagere i ostale mašine na ulice. Raskopat će brojne trotoare i ispresijecat će brojne vrpce.

U takvoj političko-društvenoj kakofoniji građani će za pravi izbor morati dobro procijeniti čija je priča utopija, ko je samokritičan, a ko politički beskrupulozan i agresivan.

Konačni obračun je 2. oktobra, a od opreme građanima će trebati olovka i glasački listić.

Podsjetimo, građani BiH 2. oktobra će na općim izborima birati novi saziv Predsjedništva BiH, entitetske parlamente, državni parlament i nove sazive kantonalnih skupština.