Načelnik Banovića
522

Bego Gutić protiv zabrane izgradnje mini hidroelektrana: Okoliš je važan, ali ljudi će ostati bez posla

M. G.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH naći će se, između ostalih, tačka dnevnog reda vezana za razmatranje Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji.

Povodom razmatranja dopune ovog zakona, u pismu upućenom Parlamentu FBiH, Vladi FBiH, premijeru i resornom ministarstvu, reagirao je načeklnik Općine Banovići Bego Gutić (SDA), koji je rekao da bi usvajanje ovog zakona stvorilo pretpostavke za zabranu izgradnje malih hidroelektrana instalirane snage do i uključivo 10 megavata na cijeloj teritoriji FBiH.

"Predloženim dopunama stvaraju se pretpostavke za obustavu izdavanja energetskih dozvola za male hidroelektrane na teritoriju čitave FBiH čime se onemogućava izdavanje odobrenja za građenje od bilo koje nadležne institucije za izdavanje akata za građenje mini hidroelektrane, što u konačnici ima za posljedicu nemogućnost građenja, odnosno zabranu izgradnje malih hidroelektrana", napisao je Gutić.

Kako kaže, svjestan je značaja i potrebe zaštite životne okoline, posebno zaštite rijeka i drugih vodotoka u Federaciji BiH, ali mora skrenuti pažnju da će predloženim dopunama Zakona o električnoj energiji, ukoliko budu usvojene, doći do ugrožavanja radnih mjesta i opstanka svih onih koji su u proteklom periodu bili uključeni u proizvodnju opreme i sredstava za male hidroelektrane.

"Na taj način su opstajali na tržištu, zapošljavali radnike i obezbjeđivali im egzistenciju. Među takvima je kompanija "Banstroj" koja je u proteklom periodu postala prepoznatljiv brend u proizvodnji, montaži i puštanju u rad opreme za male hidroelektrane i izvan granica BiH. Ukoliko ove dopune budu usvojene, uposlenici ove kompanije ostat će bez posla čime će biti ugrožena njihova, kao i egzistencija njihovih porodica", zaključuje Gutić.

Podsjećamo, pomoćnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Halko Balavac potvrdio je da je prijedlog dopune zakona član kojim se obustavlja izdavanje Energetskih dozvola za male hidroelektrane na cijeloj teritoriji Federacije BiH, čime se onemogućava izdavanje odobrenja za građenje od bilo koje nadležne institucije za izdavanje akata za građenje za mini hidroelektrane.

"To u konačnici ima za posljedicu i nemogućnost građenja, odnosno zabrane izgradnje mini hidroelektrana", istakao je Balavac.