Glas odluke
73

Bakalara su optuživali da je DF-ov igrač, a on je u CIK-u presudio za odluku koju najviše priželjkuje HDZ

Semir Hambo
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) sinoć je donijela odluku o rasporedu delegata za popunjavanje Doma naroda Federacije BiH po pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.
Proglašenjem službenih rezultata i donošenjem odluke o načinu i rasporedu delegata i svakog kantona za Dom naroda počeo je teći jednomjesečni rok da svaki kanton izabere delegate za Dom naroda iz svojih kantonalnih skupština.

Ono što je zanimljivo u cijeloj priči je činjenica da je lider DF-a Željko Komšić Ustavnom sudu poslao apelaciju kojom traži privremenu mjeru za obustavu popunjavanja Doma naroda po novim pravilima dok spomenuti sud ne donese konačnu odluku po apelaciji.

S tim u vezi Komšić je računao da će CIK sačekati odluku suda prije nego donese svoju odluku o rasporedu delegata. U tom kontekstu su i zanimljivi rezultati sinoćnjeg glasanja članova CIK-a. Ta institucija ima sedam članova, s tim da član Jovan Kalaba nije bio prisutan na sjednici. Od preostalih šest članova četvero je glasalo za odluku o rasporedu broja delegata, dok su dva člana bila protiv.

Protiv su bili predsjednik CIK-a Suad Arnautović te član Ahmet Šantić, dok su za odluku glasali Irena Hadžiabdić, Vanja Bjelica-Prutina, Vlado Rogić te Željko Bakalar. Tu dolazimo do interesantnog detalja. Najupečatljiviji detalj sinoćnje sjednice bilo je pitanje kako to da je Bakalar glasao za odluku o rasporedu i izboru delegata za Dom naroda. Iako bi CIK trebao biti potpuno neovisna institucija, jasno je da su članovi na neki način nominirani i izabrani od stranaka te se njihovo djelovanje na taj način i posmatra.

Željko Bakalar je neko ko važi za člana koji je blizak DF-u, a u konačnici bio je i Komšićev savjetnik. Ipak, uprkos Komšićevom zahtjevu da CIK ne donosi odluku o popunjavanju Doma naroda prije privremene mjere Ustavnog suda, upravo je glas Bakalara presudio da odluka bude donesena.

Arnautović i Šantić su svoje protivljenje obrazložili time da čekaju odluku Ustavnog suda, a da je Bakalar bio protiv odluka sinoć ne bi bila donesena.

Takav ishod govori da ili su priče kako je Bakalar Komšićev čovjek neutemeljene pa je glasao po svom izboru ili je ucijenjen ili je u pozadini velika predstava. Kakogod Bakalarov glas je privukao pažnju jer iskače iz većine dosadašnjih poteza koji su se mogli predvidjeti.

U konačnici sada nema nikakvih prepreka za formiranje vlasti, a naročito poslije najave da će Ustavni sud Komšićevu apelaciju razmatrati tek u decembru.