7. bajkerski maraton
180

Bajkeri iz cijele Evrope u moto maratonu Bihać - Srebrenica, sutra veliko okupljanje u Sarajevu

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Više od 200 motorista krenulo je iz Bihaća preko Donjeg Vakufa i Travnika prema Sarajevu gdje će kampovati, a odakle će u pojačanom sastavu blizu 700 njih krenuti ka Srebrenici gdje će odati počast žrtvama genocida.


Međunarodni moto Maraton Bihać - Srebrenica obilježava se već 7. godinu zaredom u znak sjećanja na žrtve genocida, a motoristi iz zemalja regije te Austrije, Italije, Turske, Švicarske i drugih zemalja prešli su već prve stotine kilometara na putu ka Srebrenici.

Svoju prvu veću pauzu nakon Donjeg Vakufa napravili su u Travniku gdje su napunili svoje rezervoare gorivom te ručali u Centru za kulturu u Travniku.

Potpredsjednik Organizacionog odbora Moto maratona Fuad Komić je kazao kako je ovo način održavanja sjećanja na genocid koji je počinjen nad nedužnim ljudima.

“Ovo je naše sedmo okupljanje i prva etapa podrazumijeva dionicu Bihać - Sarajevo (Ilidža) gdje ćemo kampovati, a odakle će sutra u 10 sati blizu 700 bajkera krenuti ka Srebrenici. Odali smo počast šehidima u Bihaću, Donjem Vakufu, poginulim borcima i civilima u Travniku, a nakon toga ćemo ručati i nastaviti naš put prema Sarajevu”, kazao je Komić.

U dolini Lašve blizu 200 motorista će se susresti s gostima iz Zagreba odakle će se zajedno uputiti prema kampu u Sarajevu. Nakon defilea sarajevskim ulicama, odat će počast žrtvama rata i u Sarajevu te će se uputiti prema Olovu, Kladnju, Vlasenici, a ulazak u Potočare planiran je u utorak u 18 sati.

Nedeljko Grahović, dopredsjednik Moto kluba Old Town, koje je domaćin gostima iz Bihaća, je izjavio kako im je čast dočekati prijatelje iz Bihaća koji tradicionalno putuju ka Srebrenici.

“Nadam se da će sve proći sigurno što se tiče naših motorista i da će se vratiti svojim porodicama kako bismo nastavili ovu tradiciju”, kazao je Grahović.


U moto kampu u Potočarima, preživjeli iz 1995. godine će učesnicima, bajkerima, govoriti o strahotama koje su svjedočili, a svi će prisustvovati i klanjanju kolektivne dženaze i obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.