Odluka Bećirovića
30

Amir Ahmić više nije bošnjački oficir za vezu sa Tribunalom, ukinut i ured u Hagu

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović donio je odluku o zatvaranju kancelarije u Hagu i smjeni bošnjačkog oficira za vezu sa ICTY Amira Ahmića koji je obavljao tu funkciju.

Prema odlukama objavljenim u Službenom listu Bosne i Hercegovine broj 31/23, Bećirović je donio odluku kojom se Amir Ahmić od 31. jula 2023. godine razrješava dužnosti oficira za vezu sa Međunarodnim krivičnim tribunalnom za bivšu Jugoslaviju iz reda bošnjačkog naroda.

Također, Bećirović je donio odluku "O transformaciji ureda broj 1 oficira za vezu sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju iz reda bošnjačkog naroda i o statusu oficira za vezu sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju iz reda bošnjačkog naroda".

Prema odluci, zaključno sa 31.07.2023. zatvara se Ured broj 1, a oficir za vezu iz reda Bošnjaka će od ovog datuma svoje zadatke i poslove obavljati u Bosni i Hercegovini pri Kabinetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, kao savjetnik u Kabinetu.

Imenovanje osobe koja će obavljati funkciju oficira za vezu učiniti će član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, a prema odluci funkciju može preuzeti i već imenovani savjetnik u Kabinetu.