Odgovor na njegove poteze
141

Američki državni sekretar Antony Blinken uputio žestoku poruku Dodiku, uporedio ga s Putinom

G. M.
Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Američki državni sekretar Antony Blinken komentirao je ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika te uputio poruku građanima Bosne i Hercegovine.

Blinken je poruku uputio na svom zvaničnom Twitter nalogu, a Dodika je uporedio s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Napadi Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je on na autoritarnom putu predsjednika Putina. State Department, kojeg zastupa ambasador Murphy, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost kakvu zaslužuju svi građani Bosne i Hercegovine", poručio je Blinken.

Ova kratka poruka od izuzetne je važnost jer se Blinken, koji je praktično drugi čovjek po važnosti američke administracije nakon predsjednika, direktno obratio Dodiku.

To pokazuje da Washington posvećuje veoma veliku pažnju dešavanjima u Bosni i Hercegovini i da se budnim okom prate potezi Milorada Dodika.

Podsjetimo da je RS pod Dodikom vodstvom najavila ili krenula u donošenje niza zakona kojima bi se direktno narušila ljudska prava i slobode, poput zakona o medijima, nevladinim organizacijama, LGBT populaciji itd.

Ovi potezi očito su imali velikog odjeka u Washingtonu.

Osim toga, Dodik je odlučio da Republika Srpska prekine diplomatske odnose sa ambasadom SAD-a u Bosni i Hercegovini, što je krajnje neprijateljski potez na koji će sigurno uslijediti žestok odgovor.