Oštra reakcija
441

Ambasada SAD-a: Čovićev uslov za uspostavu vlasti je nepošten

Piše: Er. M.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Predsjednik HDZ-a BiH i odlazeći član Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je zaprijetio kako će formiranje vlasti uvjetovati usvajanjem izmjena Izbornog zakona BiH. Iz Ambasade SAD-a u BiH kazali su za Klix.ba kako je neodgovorno držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH kazali su nam kako je blagovremeno formiranje vlasti odgovornost izabranih bh. zvaničnika, kako bi se osigurala kontinuirana stabilnost zemlje i usvajanje reformi neophodnih za evropske integracije BiH.

"Iako je neophodno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema bh. građanima, uključujući i Hrvatima u BiH. Umjesto toga, političke stranke bi trebale raditi, unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa kako bi unaprijedile svoje ciljeve", rekli su nam iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Kako kažu, u proteklih godinu dana, međunarodna zajednica pokušala je pomoći dijalog između političkih stranaka, u nastojanju da se riješe problemi u Izbornom zakonu. Usljed nedostatka političke volje za kompromisom, stranke nisu postigle dogovor.

"I dalje ostaje od ključne važnosti da partneri u BiH rade na pronalaženju rješenja u skladu s evropskim i demokratskim normama koja jamče kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini tako i jednakost svih građana BiH, uključujući i onih koji se svojom voljom ne identificiraju kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda", zaključili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Podsjećamo, sedam dana čekalo se očitovanje odlazećeg člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića o rezultatima izbora. Čović je u intervjuu za Večernji list jasno poručio da će uslov za uspostavu vlasti, kada je riječ o HDZ-u biti izmjene Izbornog zakona BiH.

"Apsolutni uvjet za uspostavu vlasti. Izborni zakon mora biti prethodna faza traženja partnerstava sa strankama s kojima ćemo napraviti novu reformsku agendu u kojoj bi trebalo definirati ekonomsku stabilnost, pravnu sigurnost i evropski put BiH", izjavio je lider HDZ-a.