Kineska nova godina
24

Ambasada Kine upriličila prijem u Sarajevu, prisustvovali Dodik, Krišto i brojni drugi zvaničnici

SRNA/Klix.ba
(Foto: SRNA)
Ambasador Kine u BiH Ji Ping u četvrtak je u Sarajevu upriličio oproštajni prijem povodom kineske Nove godine, kojem su prisustvovali i brojni bosanskohercegovački zvaničnici.

Obraćajući se zvanicama, Ji je istakao da Kina, uprkos promjenama na međunarodnoj sceni, uvijek poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet BiH i ne mješa se u njena unutrašnja pitanja, dok se uvijek pridržava politike svoje zemlje.

Kineski ambasador je istakao i da mu je proteklih pet godina donijelo puno uspomena koje su svjedočile stabilnom i zdravom razvoju bilateralnih odnosa.

On je ukazao da su ojačane ekonomska i trgovinska saradnju, kao i međuljudska razmjena, te ostvaren novi napredak u različitim oblastima, dok je na političkom polju međusobno povjerenje dodatno produbljeno.

"U oblasti ekonomije i trgovine ostvarili smo plodonosnu saradnju, uključujući zajednički početak izgradnje prvog autoputa, prvog mosta, prve bolnice, prve brane, prvog vjetroparka i prve solarne elektrane, kao i puštanje u promet prve gradske tramvajske pruge i prvog projekta pametne poljoprivrede", rekao je kineski ambasador.

On je naglasio da trogodišnja pandemija virusa korona nije uticala na dobar zamajac u bilaterlanim odnosima, već je dodatno produbila uzajamno razumijevanje i naklonost između dvije zemlje.

Ambasador Ji je napomenuo da, prema kineskom lunarnom kalendaru, godina Zmaja samo što nije stigla, te je u ime Ambasade u BiH uputio iskrene čestitke svim Kinezima u BiH, kineskim preduzećima, učiteljima i studentima.

Na prijemu su bili i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Marinko Čavara i zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović.