Protiv izgradnje MHE
445

Aktivisti se okupili na rijeci Ugar na Vlašiću: Vlada FBiH mora ispoštovati dogovor

A. B.
Aktivisti su poručili da projekti MHE uništavaju živi svijet u i oko rijeka
Aktivisti su poručili da projekti MHE uništavaju živi svijet u i oko rijeka
Predstavnici grupe "Čuvari Rijeka" iz cijele BiH su se danas okupili na rijeci Ugar da apeluju na Vladu FBiH da što prije krene u konkretne radnje zaštite rijeka od izgradnje mini hidroelektrana.

Kako su naglasili u BiH je planirana izgradnja preko 400 malih hidroelektrana (MHE) na više od 250 vodenih tokova. Dodali su da ovi projekti uništavaju živi svijet oko rijeka i u rijekama – privredu sela i biodiverzitet naših rijeka kao jednog od najvrjednijih prirodnih bogatstava BiH.

"Šira javnost je spoznala da MHE ne doprinose nikakvom širem javnom interesu, već isključivo bogaćenju pojedinaca iz finansijsko-političkih klanova i zato je nužno što hitnije obustaviti daljnju gradnju, a preispitati sve do sada izdate dozvole. Dugogodišnja borba za rijeke i utjecaj javnosti su doprinijeli da je Predstavnički dom FBiH u junu ove godine napokon donio Zaključak o zabrani izgradnje MHE i o reviziji već dodijeljenih dozvola. Ovim Zaključkom je dat rok Vladi FBiH da postupi po istom i pripremi podzakonske i zakonske akte za zabranu dalje gradnje", kazali su iz grupe "Čuvari rijeka".

Predstavnički dom PFBiH je donio zaključak o zabrani gradnje MHE i ništa više nije učinjeno

Međutim, nakon donošenja Zaključka, kako su dodali, Vlada FBiH u ovom roku nije poduzela ništa. Progres je napravljen tek sredinom oktobra kada su "Čuvari Rijeka" održali sastanak sa premijerom FNovalićem i predstavnicima nadležnih federalnih ministarstava.

"Na tom sastanku Vlada FBiH je obećala da će se početkom novembra izjasniti o zahtjevima 'Čuvara rijeka' koji su dostavljeni Vladi FBiH za izmjene zakonskog okvira u nadležnosti Vlade FBiH radi realizacije Zaključak Parlamenta o zabrani gradnje MHE koju je 23. juna izglasao Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Do današnjeg dana podrška se svodi na riječi i obećanja premijera i nadležnih. 'Čuvari rijeka' i dalje insistiraju i zahtijevaju što urgentnija konkretna podzakonska i zakonska rješenja kako bi se rijeke spasile što hitnije", dodali su.

Iz Udruženja "Neretvica-Pusti me da tečem" iz Konjica, su poručili podržavaju Vladu FBiH i resorna ministarstva u nastojanju da pronađu način da obustave gradnju MHE na našim rijekama.

"Međutim budno ćemo pratiti i aktivno učestvovati u svim aktivnostima vezano za problematiku MHE, i evo i danas smo na Ugru. Naša poruka je jasna - niti jedna MHE se neće izgraditi na rijeci Neretvici", kazali su iz ovog udruženja.

Naza Spahić iz Udruženje građana "Za Doljanku", Jablanica je poručila da očekuje konkretnu reakciju nadležnih.

"Očekujem da premijer i resorni ministri ispoštuju dogovor koji je postignut da se zaustavi gradnja MHE, te poručujem da nećemo odustati od borbe za naše rijeke, za našu Doljanku, pa makar nas to dovelo do međunarodnih sudova. Potrebno je da hitno krenu u realizaciju zahtjeva koje smo im predočili", poručila je Spahić.

Trenutno je u FBiH izgrađeo 65 MHE u FBiH,a u RS-u 44

Iste zahtjeve su imale i predstavnice Udruženja "Hrabre žene Kruščice", a najavljena je i pravna pomoć u ovoj borbi.

"Aarhus centar će nastaviti insistirati na ispunjenju cijelog paketa pravnih zahtjeva koje su Čuvari rijeka uručili Vladi FBiH za zabranu daljnje gradnje MHE i reviziji svih izdatih dozvola. Samo na taj način možemo očekivati da će se zaista i ostvariti nas krajnji cilj, a to je zabrana na gradnju MHE u FBiH, a onda, nadamo se što prije i cijeloj BiH", poručile su ekološke pravnice Nina Kreševljaković i Emina Veljović.

Robert Oroz, dugogodišnji aktivist ispred Eko Gotuša iz Fojnice također nije krio nezadovoljstvo zbog trenutnog stanja.

"Premijer Fadil Novalić je više puta do sada u medijima istakao da je u RS-u puno gore stanje po pitanju gradnje MHE. Ja bih samo podsjetio da je trenutno u funkciji 65 MHE u FBiH dok ih je u RS 44. Najgore stanje je baš ovdje u Srednjobosanskom kantonu (SBK) gdje radi njih 35, dok ih je 6 u nekoj fazi izgradnje. Bilo bi dobro kada bi premijer nekada posjetio i uništene rijeke u SBK i HNK kao što su Pršljanica u Bugojnu, Borovnica u Fojnici, Trešanica i Kraljuščica u Konjicu ili ovu rijeku Ugar, koja je doduše uništena u oba entiteta", kazao je Oroz.

Anes Podić iz Eko akcije u Sarajevu je kazao da je u junu Predstavnički dom Parlamenta FbiH donio odluku o zabrani MHE i dao tromjesečni rok Federalnoj Vladi da izađe sa planom realizacije.

"Tri mjeseca Vlada nije uradila ništa, pa smo joj mi servirali niz konkretnih, lako i brzo provodivih koraka za realizaciju odluke. Mjesec dana kasnije i dalje nema nikakvog pomaka. Pitanje je trebamo li zaključiti iz ovoga da Vlada u tehničkom mandatu, a posebno ministrica okoliša Edita Đapo i ministar energije Nermin Džindić, aktivno podriva odluke legalno izabranog Parlamenta, što je korak ka podrivanju same države", kazao je Podić.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu iz Banje Luke prisjetio se kakva je rijeka Ugar nekada bila.

"Ugar je nekada bila prelijepa planinska rijeka bogata pastrmkom i mrijestilište mladice. Danas na Ugru ima više malih hidroelektrana nego slobodnih kilometara toka, a nekadašnji revir za mušičarenje koji je posjećivalo na stotine ribolovaca iz zemlje i inostranstva je potpuno pust. Ovdje je potpuno izostavljeno razmatranje kumulativnog uticaja više MHE u nizu koje su od Ugra ostavile potočić", kazao je Bjelić.

Lejla Kusturica iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT je naglasila da u BiH više niko ne misli da su MHE dobar i ispravan put korištenja javnog dobra – vode, osim investitora.

"Međutim, dosta je bogaćenja bogatih na uštrb običnog čovjeka. Javnost je protiv ovih projekata. Vlada FBiH je i sama priznala da nema više smisla ići u tom pravcu. Sada je potrebno s riječi preći na djela, stvoriti pravni okvir u kojem gradnja poput ove na Ugru nije više moguća. Zahtijevamo što hitniju obustavu izdavanja okolinskih dozvola i ukidanje poticaja za MHE, te ispunjenja naših ostalih zahtjeva. Apelujemo na Vladu FBiH da krene u realizaciju zahtjeva koje smo im predočili i to što prije, a koje će vodu zaštiti i rijeke spasiti od daljnjeg uništenja", dodala je Kusturica.

Na kraju su poručili da dok čekaju da je Ugar još jedna rijeka koja krvari dok čekaju da se zaustavi građevinska pošast.

"Na samom Ugru će biti izgrađeno ukupno sedam hidroelektrana. Cijela rijeka će završiti u cijevima. A Ugar je samo jedna od rijeka na kojima se u ovom periodu intenzivirala gradnja MHE – uprkos izričitom stavu najvišeg zakonodavnog tijela u FBiH. Potrebno je da Vlada FBiH što prije krene u realizaciju zaštite javnog interesa od malih hidrocentrala", poručili su "Čuvari rijeka".