Taoci prevare
215

Agonija podizvođača radova na Sarajevo Toweru: Kriminal bi neke firme mogao odvesti u propast

Klix.ba
Sarajevo Tower (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sarajevo Tower (Foto: I. Š./Klix.ba)
Agonija kupaca stanova u Sarajevo Tower i dalje ne jenjava, ali i podizvođača radova koji, uprkos tome što su obavili posao na vrijeme i u skladu s dogovorom, još uvijek čekaju odgovor banaka za aktiviranje bankarskih garancija za izvršenje ugovorenih radova.
Podizvođači ističu da su taoci višemilionske prevare zbog koje su ugrožene njihove firme i budućnost njihovih više od 500 uposlenika. Stoga su se odlučili obratiti nadležnim institucijama i bankama da zajednički, kako kažu, spriječe kriminalne namjere firme Smart Invest i njenog direktora Elvedina Mahmutovića.

Podsjećanja radi, protiv Mahmutovića i zaposlenika u odjelu prodaje nekretnina Sarajevo Towera Sedina Halilagića vodi se sudski postupak u Općinskom sudu u Sarajevu, a zbog preuzimanja označenog novca od 30.680 eura u prošlogodišnjoj akciji "Tower". Njih dvojica su preuzeli novac od Elmedina Pinjića, direktora Europrofila, izvođača radova na Sarajevo Toweru, a koji je krajem 2019. godine podnio krivičnu prijavu Federalnoj upravi policije protiv Smart Investa zbog sumnje da su predstavnici ove firme počinili djelo prevare u privrednom poslovanju. Videosnimak preuzimanja označenog novca trebao je biti prikazan u Općinskom sudu u Sarajevu, ali je ovo ročište u više navrata odgađano.

U međuvremenu podizvođači radova su podnijeli krivične prijave Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), FUP-u, Tužilaštvu KS i Kantonalnom sudu u Sarajevu u vezi sa zloupotrebom bankarskih garancija za dobro izvršenje radova na Sarajevo Toweru.

Kako nam otkriva grupa podizvođača, neki od primjera su firme Rajz d.o.o. i Baufinal d.o.o. iz Sarajeva, koje su svoje radove po ugovoru i dinamici u cijelosti završile i predale generalnom izvođaču u ugovorenom roku, odnosno firmi ANS drive d.o.o Sarajevo.

"Apsurd cijele priče jeste što je na ime garancija koje su izdali podizvođači protestovao Elmedin Mahmutović preko svoje firme Smart Invest, a kako bi sebi ili drugima pribavio protupravnu imovinsku korist. Stoga izgleda kao da radovi nisu ni započeti, a ni izvršeni, a poslovno-stambeni objekat Sarajevo Tower stoji kao najveći dokaz izvršenih radova", pojašnjavaju nam podizvođači.

S druge strane, suinvestitor ANS drive d.o.o. Sarajevo, kao nosilac garancije u procentu od 50 posto, izjavljuje da su podizvođači izvršili sve ugovorene radove prema dinamici generalnog izvođača i sklopljenom ugovoru.

"Sam potez firme Smart Invest i njenog direktora Elvedina Mahmutovića uvlači i banke koje su izdale bankovne garancije u dilemu o zakonitosti i zloupotrebi izdatih garancija. Pojedine banke nisu postupile prema nalogu Smart Investa, smatrajući da se radi o zloupotrebi, a neke tek treba da donesu odluku. U ovu prevaru je, nažalost, uključeno niz podizvođača koji su učestvovali i trenutno učestvuju na izgradnji Sarajevo Towera", ističe grupa ogorčenih podizvođača.

Kako nadalje navode, ukoliko banke podrže zloupotrebu garancija, to će neke firme odvesti u propast i primorati na otpuštanje velikog broja radnika.

"Molimo nadležne institucije koje već rade na predmetu 'Tower' da se ozbiljno uključe u ovaj slučaj zbog već dobro poznatih činjenica u vezi s Mahmutovićem koji koristi slabosti sistema kako bi sebi pribavio protuvpravnu imovinsku korist", poručuju podizvođači.

Podsjetimo da je od ukupno 494 stana u Sarajevo Toweru do sada prodato 420 stanova u izgradnji, a za koje su kupci isplatili 70 posto sredstava. U slučaju da neko od kupaca zatraži povrat sredstava, novac neće dobiti, jer je "novac u betonu, zidovima i cijelom objektu", kako je ranije za Klix.ba kazao direktor Europrofila Elmedin Pinjić.

Radnici Europrofila također su u nekoliko navrata izlazili na proteste upozoravajući da egzistencija njihovih porodica ovisi o isplati fasaderskih radova na Sarajevo Toweru. Mahmutović je kao jedan od investitora ostao dužan blizu milion KM firmi Europrofil, a koja je uložila više od pola miliona maraka za materijale prilikom radova na Sarajevo Toweru.