Podaci za 2019. godinu
14

Agencija za unapređenje stranih investicija BiH potrošila 86.000 KM na službena putovanja

I. Č.
Gordan Milinić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Gordan Milinić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH, jedna od najpoželjnijih institucija za nepopravljive avanturiste, potrošila je 2019. na službena putovanja – s primjesama opuštanja i odmora – ukupno 86.819 KM.
Tačnije, ukupan iznos troškova za službena putovanja u inostranstvo je 2019. iznosio 68.243 KM, dok su ukupni troškovi aviokarata za ta putovanja iznosili 18.576 KM.

Podaci o putovanjima uposlenika FIPA-e stigli su u okviru odgovora na zastupničko pitanje Mirjane Marinković Lepić na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Samo je na službena putovanja direktora Agencije za unapređenje stranih investicija Gordana Milinića 2019. potrošeno više od 10 hiljada KM, ne računajući aviokarte.

Prošle godine je putovao u Milano, Moskvu, Dubai, Istanbul, Podgoricu, Zagreb, Budimpeštu, Štutgart, Ningbo, Ženevu, Beč, Bursu i Beograd.

"Od silnih svjetskih mora ostade nam ovaj naš komadić mora u Neumu... Prošle godine Dubai, ove godine Neum", napisao je Milinić 3. jula 2020. na Facebooku.

Prije isteka mandata u FIPA-i, tačnije krajem 2019. godine, uputio je zahtjev ministru Igoru Crnadku da mu odobri povratak u Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Milica Marković, bivša zastupnica SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, imenovana je potom na poziciju vršiteljice dužnosti direktorice FIPA-e.

Za Klix.ba je ranije kazala da je imenovana na poziciju vršiteljice dužnosti direktorice FIPA-e, ali da očekuje da će biti konkurent za generalnog direktora.

Sudeći prema njenom dosadašnjem djelovanju u Parlamentu, i Marković voli putovati.