BiH
48

Ademaj o reformi zdravstva u KS: Neće biti otkaza ni listi čekanja, a uštede će biti velike

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Predstavnici zdravstvenog sektora Kantona Sarajevo na današnjoj konferenciji za medije povodom najavljenog Plana rekonstruiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS su kazali kako će najavljena reforma donijeti uštede, a ne gubitke te kako niko od zdravstvenih radnika neće ostati bez posla.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj je kazala kako se na sjednici Skupštine KS 26. oktobra mnogo raspravljalo o reformi koja će, tvrdi, donijeti pozitivne pomake u zdravstvenoj zaštiti.

"Neće biti otpuštanja radnika. Mi želimo napredovati i razvijati medicinsku struku te zaustaviti odlazak ljekara iz BiH. U reformskom dokumentu jasno piše da niko ko ima ugovor neće ostati bez posla. Bilo bi logično da se reforma provede na nivou cijele Federacije Bosne i Hercegovine, ali građani nemaju ista prava u svim kantonima. Bitno je naglasiti da treba koncentrirati sve djelatnosti i uskladiti ih u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Ključno je da se kompletna porodična medicina koja se do sada razvijala u svim ustanovama primarne zdravstvene zaštite koncentrira u Dom zdravlja KS, potom da se kompletna specijalističko-konsultativna zdravstvena zaštita stavi pod nadležnost Javne ustanove Opća bolnica prim. dr. Abdulah Nakaš, kao i da se objedini djelatnost medicine rada u okviru Zavoda za medicinu rada“, kazala je ministrica Ademaj.

Naglasila je da je jako bitno izvršiti jasnu podjelu nadležnosti sekundarne zdravstvene zaštite i organizirati zaštitu između Opće bolnice i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koji će razvijati tercijarnu zdravstvenu zaštitu kao ustanova koja je naprednija od Opće bolnice.

"Ukinut ćemo liste čekanja i pacijenti više neće čekati na svoje dijagnoze i na preglede. Stomatološka djelatnost će se dati u koncesiju i omogućit će svakome ko je zainteresiran i radi u domu zdravlja da iznajmiti prostor ili stomatološku opremu i pregleda građane koji imaju zdravstveno osiguranje. Također želimo poboljšati rada u timovima porodične medicine i specijalističko-konsultativne zdravstvene zaštite", dodala je ministrica.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Samir Turković je kazao da će se ovom reformom zdravstvo organizirati na racionalnijim osnovama te da će se pratiti tokovi novca što do sada nije bilo moguće.

"Nakon reforme zdravstva ćemo moći pratiti sve tokove novca. Najviše vremena smo izgubili na analizama, tačnije pola godine, a sada slijedi niz dokumenata koje moramo dobiti nakon što usvojimo reformski plan. Planirali smo velike uštede, a ne troškove. Na godišnjem nivou bismo trebali uštedjeti 5 miliona, a reorganizacijom kadra dodatnih 4 miliona KM", kazao je Turković.

Direktor Doma zdravlja KS Fuad Husić na pitanje novinara kako će biti organizirana djelatnost porodične medicine, kazao je da će biti donesena odluka prema kojoj će se djeca školskog uzrasta od sada liječiti zajedno sa starijim osobama.

"Na porodičnoj medicini će biti obuhvaćeni svi članovi porodice koji će se liječiti. Riječ je o dobroj reorganizaciji, a dnevni prosjek pregleda djece u domovima zdravlja je inače između 50 ili 60 tako da ćemo boljim rasporedom imati manje gužve. Bit će stvoreni tehnički uslovi za odvojeno čekanje djece i starijih osoba. Cilj nam je smanjiti troškove i tako dobiti preventivni program, kao i smanjiti bolesti kod djece", rekao je Husić.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović je također izrazila spremnost i saradnju kada je riječ o najavljenoj reformi zdravstva u KS te je izjavila kako KCUS više neće biti opterećen pacijentima s primarnom zdravstvenom zaštitom već da će dolaziti samo oni koji imaju potrebnu za sekundarnom i tercijarnom zdravstvenom zaštitom, što prema njenim riječima podrazumijeva bržu uslugu.

"U KCUS-u smo napravili perfektan urgentni centar, kružni tok, prilaz invalidima i slično. Ja sam radila sve u skladu sa zakonom, a kada sam došla u Opću bolnicu zatekla 1,5 miliona KM duga, a kada sam otišla ostavila sam 1,7 miliona KM u plusu. Sedmi nakon nakon dolaska u KCUS dobila sam informaciju da u apoteci nema lijekova (analgektika, lasixa, antibiotika)... Potreban je jači zdravstveni sistem, jer pacijenti često ne znaju kome se obratiti kada se razbole, a oni su nam svakako prioritet jer moraju dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu na svakom nivou", kazala je Izetbegović.