Potvrđeno
180

Adem Zolj, Muharem Šabić i Jasmin Bučo kandidati za premijera Kantona Sarajevo

Piše: Er. M.
Zolj, Šabić i Bučo (Foto: Klix.ba)
Zolj, Šabić i Bučo (Foto: Klix.ba)
Predsjednika Vlade Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića na toj funkciji mogli bi naslijediti Adem Zolj, Muharem Šabić ili Jasmin Bučo. Riječ je o zvaničnim kandidatima s kojima će Kadrovska komisija SDA obaviti razgovore, potvrđeno je za Klix.ba.

Šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mirza Čelik kazao je u razgovoru za Klix.ba kako parlamentarna većina ima zakonski rok od 60 dana da izabere novi saziv Vlade Kantona Sarajevo.

"Mi imamo koalicioni dogovor da u narednih nekoliko dana damo ime mandatara i da se započne procedura imenovanja Vlade Kantona Sarajevo", kazao je Čelik.

Istakao je da će novi premijer Kantona Sarajevo definitivno biti iz SDA. Čelik je potvrdio i da je izvršni direktor u Autocestama FBiH Adem Zolj mogući kandidat za premijera KS.

"On je jedan od kandidata. Što se tiče drugih imena, kandidat je i aktuelni ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i bivši v. d. direktora Javnog preduzeća Autoceste FBiH Jasmin Bučo", rekao je Čelik.

Kako kaže, danas je zakazana sjednica Kadrovske komisije SDA u KS i očekuje se da će i ostali općinski odbori SDA dostaviti imena kandidata koji će doći na intervju.

"U narednih nekoliko dana izabrat ćemo najboljeg kandidata kojeg ćemo predložiti Izvršnom odboru", kazao je Čelik.

Čelik nam je rekao da građani Kantona Sarajevo imaju vladu uprkos tome što je izglasana odluka o smjeni izvršne vlasti s Elmedinom Konakovićem na čelu. Kako kaže, Zakon o Vladi Kantona Sarajevo je jasan u dijelu koji kaže da ostavka stupa na snagu kada se imenuje novi saziv vlade.

"Aktuelna Vlada KS i dalje radi u punom kapacitetu. Premijer ostaje premijer isto kao i ministri u Vladi KS sve dok se ne imenuje nova vlada. Oni imaju zakazanu sjednicu u četvrtak i ne postoje nikakve poteškoće u KS", kazao je Čelik.

Ističe da vlast s Elmedinom Konakovićem na čelu u tehničkom mandatu ima identične ovlasti kakve je imala i prije nego je Skupština Kantona Sarajevo izglasala smjenu.