Uređenje sistema sporta
0

Spreman novi Zakon o sportu Kantona Sarajevo, ministar Avdić ga pripremao pet mjeseci

K. H.
Na nacrtu Zakona o sportu Kantona Sarajevo se radilo proteklih pet mjeseci (Foto: T. S./Klix.ba)
Na nacrtu Zakona o sportu Kantona Sarajevo se radilo proteklih pet mjeseci (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić na današnjoj konferenciji za medije govorio je o novom nacrtu Zakona o sportu Kantona Sarajevo rekavši da je on veoma temeljito urađen te da sadrži 198 članova i s tim u vezi tretira sva pitanja koja se tiču sporta.

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je nacrt Zakona o sportu Kantona Sarajevo, kojim se uređuje organizacija sporta, finansiranje, a sadrži i kaznene odredbe za suzbijanje nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, informatiku u sportu i druge oblasti sporta.

"Ono što je veoma važno naglasiti je samo organizovanje sporta i ono ima četiri poglavlja, kao i finansiranje sporta, s obzirom na to da se često postavljaju pitanja na koji način se vrši finansiranje. Upućeni ste da smo u mnogo slučajeva u protekle dvije godine, kako sam ja ministar i kako vodimo ovo ministarstvo, reagovali na apsolutno sve potrebe koje su imale naše državne selekcije, pojedinci i naši klubovi", rekao je Avdić i nastavio:

"Kanton Sarajevo je bio taj koji je, mogu slobodno reći, održavao sistem sporta, ne samo na teritoriji na kojoj imamo nadležnost, već mnogo šire. Zaista, ponosim se s tim, prije svega jer smo uvijek imali odgovoran i jasan pristup da nijedna državna selekcija i nijedan naš vrhunski sportista ne može doći u sitauciju, bez obzira na situaciju, ne predstavlja našu državu."

Na nacrtu Zakona o sportu Kantona Sarajevo, kako je naveo Avdić, vrijedno se radilo proteklih pet mjeseci i cilj je, kaže, uređenje sistema sporta.