Kvalifikacije za EP
100

Rukometaši BiH poraženi od Njemačke, odluka o odlasku na Euro pada u Austriji

H. H.
BiH - Njemačka 24:26 (Foto: E. M./Klix.ba)
BiH - Njemačka 24:26 (Foto: E. M./Klix.ba)
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u Bugojnu u kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo od Njemačke rezultatom 26:24, pa će odluka o plasmanu na Euro pasti u posljednjoj utakmici protiv Austrije koja se igra u nedjelju u Grazu.

Pod pretpostavkom da će Austrija danas pobijediti Estoniju, našoj selekciji će u tom susretu, s obzirom na bolji međusobni duel i pobjedu 27:21 u prvom susretu protiv Austrijanaca, odgovarati i neriješen rezultat kako bi osigurali drugo mjesto u grupi.

Prvo poluvrijeme proteklo je u ravnopravoj igri, u kojem su Nijemci uglavnom imali prednost, a naš tim je držao priključak i favorizovanim gostima nije dozvolio da se odliijepi na osjetniju prednost.

Ipak, u 22. minuti Njemačka je napravila mini seriju 3:0 i povela je 12:9, ali naš tim je pogocima Malinovića, Stjepanović, Terzić i Ovčine uspio da za samo 180 seknudi preokrene i prvi put na meču poveli smo sa 13:12.

Igralo se u intervalima, pa je Njemačka u finišu prvog dijela uspjela da povede 15:13, ali zahvaljujući golovima Karačića i Prcea u posljednjim sekundama na odmor se otišlo neriješenim rezultatom 15:15.

Nakon prvog dijela igre najefikasniji u našem timu bili su Ovčina sa 4 i Perić sa tri gola, dok je na drugoj strani Marcel Schiller sa sedam pogodaka.

Slično se igralo i u nastavku, a naš tim je preko Perića u 38. minuti stigao do novog vodstva 18:17. Njemačka je ipak nastavila igrati u dobrom ritmu pa je u posljednjih deset minuta igre ušla prednošću 23:21.

Nijemci su mogli i do +3, ali osam minuta prije kraja Benjamin Burić je odbranio penal Schilleru, nakon čega je njegov brat Senjamin na drugoj strani smanjio rezultat na 23:22.

Uslijedila je dramatična završnica, u kojoj naš tim ipak nije uspio da barem dođe do boda i uprkos dobroj igri doživjeli smo poraz.

Najefikasniji u našem timu bio je Perić sa šest golova, Ovčina je dodao četiri, a Malinović i Vranješ po tri. Benjamin Burić je susret okončao sa 11 odbrana.

Kod Nijemaca briljirao je Marcel Schiller sa deset golova, a odličan je bio i Kastening sa sedam golova.

Na Evropsko prvenstvo 2022. godine će se plasirati dvije prvoplasirane ekipe iz svake od osam grupa te četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Tabela: