Spremna monografija
13

Olimpijski komitet BiH slavi 25. godišnjicu od osnivanja i prvog nastupa na OI

Klix.ba
Olimpijski komitet BiH je osnovan 4. juna 1992. godine, a nakon osnivanja i prvog nastupa sportista naše države na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, uslijedilo je i zvanično priznanje Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je ovu odluku donio na zasjedanju Izvršnog komiteta MOK-a u Monacu 24. septembra 1993. godine.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine će na dan zvaničnog primanja u MOK 24. septembra 2017. godine, obilježiti 25. godina postojanja svečanom promocijom kapitalne monografije "Olimpijski spomenar“ autora Branka Tomića.

Monografija sadrži pojedinosti nastupa svih bh. olimpijaca od Olimpijskih igara u Štokholmu 1912 . godine kada je nastupio prvi bh. olimpijac, pa do danas.

Monografija vrhunskog kvaliteta i štampe na 475 stranica sadrži olimpijske priče, portrete i podatke za preko 400 bh. olimpijaca te je bogato ilustrovana sa 600 autentičnih fotografija.

O proslavi 25. godina postojanja Olimpijskog komiteta BiH i promociji monografije "Olimpijski spomenar“ javnost će biti blagovremeno informisana.

Kroz galeriju fotografija koje se nalaze u prilogu možemo se prisjetiti svih ceremonija otvaranja ljetnih i zimskih olimpijskih igara na kojima su učestvovale delegacije Bosne i Hercegovine u proteklih 25 godina.