Manifestacija OKBiH
12

Olimpijski dan obilježen u Sarajevu, buduće bh. olimpijce podržao i Damir Džumhur

Piše: E. B.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine u saradnji s Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu tradicionalno je organizovao manifestaciju Olimpijski dan.

Kao i obično, manifestacija je održana na atletskom stadionu Atletskog kluba Sarajevo na Koševu.

Učesnici su imali priliku aktivno sudjelovati u prezentaciji osam olimpijskih sportova i to atletike (bacanje kugle, bacanje diska, bacanje kladiva, bacanje koplja-vortexa i sprint na 100 metara sa i bez prepona), streljaštva, streličarstva, odbojke na pijesku, juda, stonog tenisa, badmintona i nogometa.

Prezentacije su održali profesionalni treneri i sportisti iz ovih sportova, predvođeni našim olimpijcima Nedžadom Fazlijom, Hamzom Alićem, Kemalom Mešićem, Larisom Cerić i Eminom Hadžiahmetović, a na manifestaciji su im se pridružili i Amel Mekić, Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tanja Karišik, Marko Rudić, Mladen Plakalović, Džemo Bošnjak, Slavenko Likić, Nihad Bašić, Elvedina Muzaferija...

"Drago mi je da ste došli u velikom broju. Samo bih htio da vam kažem da odaberete svoj sport, da se priključite klubovima i vrijedno trenirate. Iskreno se nadam da će neko od vas za nekoliko godina biti na Olimpijskim igrama i da će praviti dobre rezultate te da će biti bolji od nas", poručio je okupljenoj djeci naš najbolji teniser Damir Džumhur.

Olimpijski dan je bio predstavljen 1948. godine kao sjećanje na rođenje modernih Olimpijskih igara 23. juna 1894. godine u Parizu. Cilj je bila promocija učešća u sportovima po čitavom svijetu, bez obzira na dob, spol ili tjelesnu spremnost. Broj olimpijskih komiteta koji sudjeluju u organizaciji Olimpijskog dana je više od 150, a među njima je i naš.