Nadamo se da će uspjeti
104

Zmajevi večeras imaju priliku prekinuti nestvaran niz selektora reprezentacije Portugala

E. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Selektor nogometne reprezentacije Portugala Roberto Martinez ne voli da gubi u kvalifikacijama, a pokazatelj toga je činjenica da dosad nije izgubio kvalifikacionu utakmicu za veliko takmičenje.
Prije Portugala je vodio reprezentaciju Belgije i to u periodu od 2016. do 2022. godine, a dosad je sjedio na klupi u 35 mečeva te ubilježio 32 pobjede uz svega tri remija u kvalifikacijama.

Niz je to kojeg Zmajevi večeras mogu prekinuti na stadionu Bilino polje i nanijeti Martinezu prvi poraz u kvalifikacijama za veliko takmičenje ikada.

Kao selektor Belgije, Martinez je vodio svoju reprezentaciju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a za protivnike je imao Grčku, Kipar, Estoniju, Gibraltar te našu nogometnu reprezentaciju. Zabilježio je devet pobjeda uz remi protiv Grčke rezultatom 1:1 te je na kraju osigurao mjesto u Rusiji uz impresivna 43 postignuta gola (prosječno 4,3 po meču) i šest primljenih.

Uslijedile su kvalifikacije za Euro 2020. godine i bili čak i ubjedljiviji nego u prethodnim. U grupi sa Rusijom, Škotskom, Kiprom, Kazahstanom i San Marinom, pobijedili su svaku utakmicu, postigli 40 golova (prosječno četiri po susretu) i primili tri.

Nakon toga je vodio Belgijance i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine gdje je bilo nešto više problema nego ranije te je zabilježio "čak" dva remija. U grupi sa Velsom, Češkom Republikom, Bjelorusijom i Estonijom, na kraju je zabilježio dva remija i to protiv Češke Republike i Velsa. Oba puta je bilo 1:1. Postigla je Belgija 25 golova (3,1 prosječno po susretu), a primila šest.

Martinez je nakon Svjetskog prvenstva u Kataru napustio kormilo reprezentacije Belgije nakon čega je uslijedio poziv portugalskog Saveza da naslijedi Fernanda Santosa.

U ovim kvalifikacijama je ubilježio sedam pobjeda u isto toliko mečeva te već obezbijedio plasman na Euro, a do kraja su im ostale tri utakmice. Prva od njih je večeras na stadionu Bilino polje u Zenici, a onda slijede susreti protiv Lihtenštajna i Islanda u novembru.

Portugalci su u kvalifikacijama za Euro 2024. godine u Njemačkoj postigli dosad 27 golova (prosječno 3,9 po susretu), a primili su svega dva i to oba u posljednjem meču protiv Slovačke.

Ukoliko večeras Zmajevi pobijede Portugal, vratiće se u igru za direktan plasman na Euro te će nanijeti Martinezu prvi poraz u kvalifikacijama. Hoće li to uspjeti, vidjećemo večeras.

Utakmica Bosna i Hercegovina - Portugal se igra večeras u 20:45 na stadionu Bilino polje u Zenici uz direktan prijenos na BHT i tekstualni prijenos na portalu Klix.ba.