Nakon brojnih kontroverzi
0

Zlatna lopta drastično promjenila pravila, konačno će biti jasni kriteriji dodjele

H. H.
Messi je rekoder sa sedam Zlatnih lopti (Foto: Twitter)
Messi je rekoder sa sedam Zlatnih lopti (Foto: Twitter)
Dodjela Zlatne lopte od sljedeće sezone doživjet će nekoliko značajnih promjena. Prestižni trofej, na kontroverzan način dodijeljen Lionelu Messiju prošle godine, bit će dodijeljivan na osnovu performansi tokom cijele sezone, a ne kalendarske godine kako je ranije bio slučaj. Kolektivni aspekt i osvojeni pehari ostat će u drugom planu, u korist "individualnih nastupa".

Ovu informaciju objavio je list France Football koji dodijeljuje nagradu, a trofej će sada biti usklađen s kompletnom sezonom, koja će trajati od augusta do jula, a planirano je da žiri ima strožije standarde ocjenjivanja, "pročišćeni" predizbor i jasnije kriterije dodjele.

Sljedeća dodjela nagrada održat će se u septembru ili oktobru 2022. i odnosit će se na sezonu započetu godinu dana ranije, posebno uzimajući u obzir Ligu prvaka za muškarce (finale 28. maja) i Euro za žene (6.-31. jula).

Ova reforma dolazi jer će se kalendar sljedeće sezone okrenuti naglavačke organizacijom Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru u novembru i decembru, a ne tokom ljeta.

France Football je također napravio i druge značajne promjene, kao što je integracija bivše zvijezde Didiera Drogbe u odbor koji je odgovoran za uži izbor nominiranih.

Uz to, bit će pooštren i broj glasača koji će i dalje biti sastavljen od novinara, s jednim glasačem po naciji, ali žiri će sada uključivati ​​samo 100 glasača za mušku Zlatnu loptu (u usporedbi s prijašnjih 170), što odgovara 100 najboljih plasiranih nacija na FiFA-inoj rang listi i 50 za žensku Zlatnu loptu na isti način.

Konačno, bit će razjašnjeni kriteriji dodjele: kolektivni aspekt i osvojeni pehari zauzimat će drugo mjesto, u korist "individualnog nastupa" i "odlučnog i dojmljivog karaktera takmičenja".

"Radi se o izbjegavanju dvosmislenosti, jasnom i dosljednom. Zlatna lopta je individualna nagrada, temeljena na individualnoj izvedbi", tvrdi glavni urednik France Footballa Pascal Ferré.

Podsjećamo, Argentinac Lionel Messi je prošle godine dobio sedmu Zlatnu loptu u karijeri, a osvojio ju je ispred Poljaka Roberta Lewandowskog za kojeg su mnogi smatrali da je zaslužio ovo laskavo priznanje.

Messi je ranije osvajao Zlatnu loptu 2009., 2010., 2011., 2012., 2015. i 2019. godine. Argentinac je tako ostao igrač s najvećim brojem Zlatnih lopti (7), Cristiano Ronaldo ima pet, a Platini, Cruyff i Van Basten imaju po tri.