Grupa A
5

U 21 Euro: Engleska pobjedom protiv Poljske osigurala polufinale

Piše: E. I.
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Odigrane su dvije utakmice 3. kola grupe A Evropskog prvenstva do 21 godinu koje se održava u Poljskoj. Engleska je pobijedila Poljsku 3:0, a istim rezultatom Slovačka je bila bolja od Švedske.

Trijumfom se Engleska plasirala u polufinale, dok će Slovačka čekati rasplet u ostalim grupama, jer samo najbolja drugoplasirana selekcija u tri grupe ide u polufinale zajedno sa pobjednicima grupa.

Englezi su u okršaj sa domaćinom prvenstva ušli kao lideri grupe sa četiri osvojena boda. S druge strane, Poljaci su u dva prethodna okršaja osvojili svega jedan bod i imali su šansu da trijumfom poprave dojam. Nakon prvih 45 minuta Englezi su vodili 1:0, a jedini pogodak postigao je Gray u 6. minuti. I u drugom poluvremenu Englezi su bili bolji. U 69. minuti Murphy je pogodio za 2:0, a konačnih 3:0 postavio je Baker sa jedanaest metara u 83.minuti.

Švedska je na prvenstvo stigla kao aktuelni prvak U21 Evropskog prvenstva koje je osvojila prije dvije godine u Češkoj. Ipak, nakon dva kola skupili su dva boda. Imali su priliku da u trećem kolu pobjedom osiguraju polufinale. No, mlada reprezentacija Slovačke nakon trijumfa protiv Poljske u prvom kolu, ponovo je odigrala sjajno.

Nakon prvog poluvremena vodili su 2:0. U 5. minuti u vodstvo ih je doveo Chrien, a vodstvo je povećao Mihalik u 22. minuti. To je bio rezultat prvog dijela. U nastavku Slovaci nastavljaju sa napadima. Tako su u 73. minuti preko Satka stigli do konačnih 3:0. U tim trenucima bilo je jasno da su Slovaci osvojili tri boda. Rezultat se do kraja meča nije mijenjao.

Nakon tri odigrana kola Engleska je skupila 7, Slovačka 6, Švedska 2, a Poljska 1 bod.