Potpisan i Aneks ugovora
54

Trening centar Nogometnog saveza BiH u Zenici još čeka početak dogradnje, a vrijeme ističe

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Proširenje Trening centra Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine još uvijek nije počelo iako su predstavnici saveza i Grada Zenice krajem 2022. godine kazali da je potpisivanje aneksa ugovora korak koji se čekao tri godine.

Informacija o proširenju Trening centra Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici prvi put je objavljena 2019. godine kada je Gradsko vijeće Zenice donijelo Odluku o utvrđivanju javnog interesa za proširenje kapaciteta. Tri godine poslije učinjen je drugi korak, potpisan je novi korak naprijed, aneks ugovora, a od najave da se "uskoro očekuje početak radova" još uvijek nema ništa.

Naime, Trening centar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici svojim kapacitetima je u upotrebi skoro cijelu godinu i koristi se za brojne seminare, edukacije, treninge, okupljanja svih selekcija naše domovine te odigravanje utakmica. Međutim, od dogradnje koja podrazumijeva izgradnju novih smještajnih kapaciteta, novih nogometnih terena, još uvijek nema ništa.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Iako su sredstva osigurana, projekat stoji u mjestu, a razlog su prema posljednjim informacijama imovinsko-pravni odnosi koji su trebali biti riješeni u proteklom periodu kako bi se nastavilo s realizacijom projekta.

Podsjetimo, Kasumović je krajem 2022. godine kazao da su spremni pokrenuti sve procedure s ciljem realizacije projekta.

"Drago mi je što nastavljamo saradnju i što će u Zenici biti izgrađen reprezentativan Trening centar sa sportskim terenima i objektom za smještaj i treniranje reprezentativaca. Grad Zenica kao svoje učešće u realizaciji druge faze unosi obavezu osiguranja kompletne infrastrukture za drugu fazu Trening centra odnosno osiguranja pristupne saobraćajnice, vode i kanalizacije, a što je u nadležnosti Grada. Spremni smo odmah pokrenuti sve potrebne procedure s ciljem realizacije ovog projekta", istakao je tada gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Predsjednik NS BiH Vico Zeljković je izrazio zadovoljstvo zbog implementacije ovog projekta, a više od godinu dana poslije ništa nije urađeno.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Podsjetimo, Rok za izgradnju druge faze Trening centra NS/FS BiH je 36 mjeseci nakon potpisa Aneksa ugovora, a već je 15 mjeseci iza nas bez ikakvih pomaka na terenu.