Tri imena i upitnici
8

Stvarna ili prividna promocija Premijer lige BiH: Ima li kod Bajevića kvaliteta za Zmajeve?

K. H.
Amar Rahmanović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Amar Rahmanović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Selektor nogometne reprezetnacije BiH Dušan Bajević u ponedjeljak je objavio prošireni spisak igrača za predstojeći duel baraža koji će Zmajevi igrati protiv Sjeverne Irske, a iako se na njemu nalaze tri imena iz Premijer lige BiH, javnost posljednjih dana mnogo diskutuje o tome da li su i drugi igrači zaslužili poziv u nacionalni tim.
Defanzivac Branimir Cipetić iz Širokog Brijega i vezni igrač Amar Rahmanović iz Sarajeva prvi put pronašli su svoje mjesto na spisku selektora Zmajeva, a pored njih poziv je dobio i golman Željezničara Vedran Kjosevski koji je i kod Roberta Prosinečkog bio član reprezentacije BiH.

Rahmanović je bio jedan od najboljih igrača Sarajeva u pohodu na duplu krunu ovog kluba koju su osvojili s Husrefom Musemićem prošle sezone, a i ove sezone standardno je igrao kod Musemića, kao i trenutno kod šefa stručnog štaba Vinka Marinovića, s kojim je ostvario tri pobjede u nastavku sezone.

Veznjak Sarajeva se teško može nadati minutaži pored Miralema Pjanića, Gojka Cimirota, Muhameda Bešića i Amera Gojaka, ali bi u konkurenciji Anela Šabanadžovića i Stjepana Lončara možda mogao izboriti mjesto na klupi za rezervne igrače, mada među pomenutom trojicom najviše šansi ima Lončar koji već ima iskustvo igranja za Zmajeve.

Kada su u pitanju drugi igrači iz Premijer lige BiH, a koji igraju u veznom redu, najviše pažnje je privukla činjenica da najbolji igrač ove sezone Premijer lige BiH Semir Štilić nije dobio poziv selektora Bajevića, iako je povratkom na Grbavicu znatno oživio svoju karijeru i pokazao da se nalazi u formi s kojom ozbiljno konkuriše za reprezentativni tim, a slično je i sa Stojanom Vranješom koji je u dresu Borca postigao 12 pogodaka i od dolaska u Banja Luku igra u sjajnoj formi.

Desni bek Širokog Brijega Branimir Cipetić dobrim igrama ove sezone također je zaslužio poziv selektora Bajevića, a njemu će konkurenciju u borbi za prvi sastav, ili mjesto na klupi, praviti Darko Todorović koji igra u 2. Bundesligi i Zoran Kvržić koji nastupa u ekipi Kayserispora koju s klupe predvodi bivši selektor Zmajeva Robert Prosinečki.

Todorović je već igrao utakmice za našu reprezentaciju, kao i Kvržić, pa nema sumnje da su obojica u velikoj prednosti u odnosu na Cipetića kada je u pitanju mjesto u prvoj postavi ili na klupi, a od igrača iz Premijer lige BiH koji igraju u odbrani pozivu se nadao defanzivac Sarajeva Besim Šerbečić koji je od povratka iz Norveške igra u sjajnoj formi i jedan je od najbitnijih igrača Bordo tima.

U napadu selektor Bajević maksimalno povjerenje je dao inostranim igračima, odnosno nije pozvao nikoga iz Premijer lige BiH, a u tom kontekstu najviše se pozivu nadao Mersudin Ahmetović koji je je kod Roberta Prosinečkog igrao prijateljske utakmice u SAD-u, a ove sezone je postigao 13 pogodaka, što ga trenutno čini najefikasnijim igračem domaćeg prvenstva.

Ipak, Bajević je povjerenje dao Smailu Prevljaku iz Eupena i Arminu Hodžiću iz MOL Vidija, dok će prvi izbor svakako biti kapiten Edin Džeko, ukoliko u međuvremenu ne dođe do neke nepredviđene promjene. Ahmetović u ovoj konkurenciji nije uspio ubijediti Bajevića da je on igrač vrijedan poziva, a u tome vjerovatno ima i činjenice da napadač Sarajeva ima 35 godina.

Od igrača iz Premijer lige BiH pozivu se sigurno nadao i krilni napadač Borca Goran Zakarić koji je igrao kod selektora Roberta Prosinečkog, ali povratkom u Borac i pogotkom koji je postigao protiv Veleža nije uspio ubijediti Bajevića da ga uvrsti na spisak.

Dakle, od igrača iz Premijer lige koji su se našli na proširenom spisku selektora Bajevića, teško je očekivati da će ijedan od njih dobiti priliku za igru, a pravo bi čudo bilo ako se pronađu na konačnom spisku, odnosno ukoliko dobiju priliku da budu na klupi i eventualno uđu u igru. Kada smo Roberta Prosinečkog uoči utakmica protiv Finske i Grčke pitali zbog čega ne poziva igrače iz domaćeg prvenstva, otvoreno je rekao kako smatra da u Premijer ligi BiH nema dovoljno kvaliteta za nacionalni tim. Bajević je prvim spiskom malo "spustio loptu", ali narednim potezima će tek pokazati kakvo je njegovo pravo mišljenje o domaćem prvenstvu, odnosno igračima koji igraju u Premijer ligi BiH.