Drugi dan zaredom
10

Šta se događa na Tour de Franceu: Novi težak sudar, gledalac ga izazvao potezom rukom

D. P.
Hooydonck je prošao s najtežim udarcem (Foto: Screenshot)
Hooydonck je prošao s najtežim udarcem (Foto: Screenshot)
Drugi dan zaredom na Tour de Franceu imamo stravičan pad u kojem je učestvovao veliki broj biciklista, a ovoga puta uzrokovao ga je nesmotreni gledalac.
Jučer, tokom 14. etape Tour de Francea, vidjeli smo težak udes tokom kojeg je bilo čak 30 povrijeđenih vozača, od kojih dvojica ozbiljnije. Danas dolaze slične vijesti s najvećeg biciklističkog događaja.

U pitanju je 15. etapa Tour de Francea u kojoj je udes doživjela prva grupa vozača, a dvojica velikih favorita takmičenja, Tadej Pogačar i lider Jonas Vingegaard čudom su se spasili i izbjegli gužvu i pad.

Danas je na rasporedu bila druga alpska etapa s do pet planinskih prijevoja, a napetost je bila vidljiva u samom pelotonu od starta. Sve je rezultiralo teškim udesom.

Tokom jednog suženja ceste nesmotreni gledatelj, koji je s previše strasti gledao utrku s desne strane puta, rukom je oborio vozača Alpecin tima, iako ga je pokušao izbjeći. Kao posljedica toga, došlo je do teškog pada.

Nathan van Hooydonck najteže je prošao tokom pada, ali su se na svu sreću svi uspjeli vratiti na bicikl. Incident su najbolje iskoristili Julian Alaphilippe i Aleksej Lucenko, koji su iskoristili pad za povećanje razlike u vodstvu utrke, iako im je za petama bila velika grupa.