FIFA otvorila istragu
21

Skandal na SP-u za nogometašice: Selektor navodno seksualno zlostavljao igračicu prije utakmice

K. H.
Bruce Mwape, selektor ženske nogometne reprezentacije Zambije
Bruce Mwape, selektor ženske nogometne reprezentacije Zambije
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) pokrenula je istragu nakon optužbi za seksualno zlostavljanje u reprezentaciji Zambije tokom Svjetskog prvenstva za nogometašice, javljaju svjetske agencije.

Iz FIFA-e su danas najavili stroge kazne ukoliko istraga pokaže da su optužbe utemeljene, a sve se, navodno, dešavalo tokom prvenstva u Australiji i Novom Zelandu.

U optužbama se navodi kako je zambijski selektor Bruce Mwape navodno dirao grudi jedne igračice prije duela protiv Kostarike, no iz FIFA-e su ipak odbili da komentarišu ovaj slučaj u toj mjeri. Naveli su samo kako je istraga u toku.

"Možemo potvrditi da se optužba, a koju smo zaprimili posljednih dana, odnosi na reprezentaciju Zambije i da je istraga u toku. Svaku optužbu za neprikladno ponašanje shvatamo vrlo ozbiljno i postoji jasna procedura za prijavu takvih slučajeva", rekli su iz FIFA-e.

S druge strane, iz Nogometnog saveza Zambije poručili su kako nisu zaprimili nikakvu prijavu, bilo da je riječ o igračicama ili nekog drugog člana delegacije koja je optupovala na Svjetsko prvenstvo.

Naveli su da su se iznenadili kada su čuli za navodno neprikladno ponašanje selektora. Također, nikakvih informacija nema ni iz novozelandske policije, koja je potvrdila da nije dobila nikakvu prijavu.

Mwape je tokom novinarskih pitanja na konferencijama za medije više puta govorio kako su sve optužbe lažne.