Fantastičan meč
445

Senzacija u Rusiji: Hrabri Meksiko savladao Njemačku i produžio agoniju Elfa

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Meksika savladala je Njemačku u prvom kolu grupe F rezultatom 1:0 čime su napravili najveće iznenađenje u dosadašnjem toku Mundijala u Rusiji.

Da su u Rusiju došli s velikim ciljevima, Meksikanci su pokazali već u prvoj minuti ovog meča. Hirving Lozano u prvom napadu imao je dobru priliku, no lijepu akciju Meksikanaca s početka nije pretvorio u pogodak.

I jedna i druga ekipa igrale su izuzetno ofanzivan nogomet i prilike su se redale jedna za drugom. Spora odbrana Njemačke nije imala nikakav način da zaustavi prebrze Meksikance, najviše je "visio" Hummels koji nije imao odgovor na igru Chicharita, dok su na drugoj strani štoperski tandem Moreno - Ayala u potpunosti zaustaviti Wernera, Mullera, Ozila i Draxlera.

Njemačka je kroz posjed lopte pokušavala probiti odbranu Meksika, stvorili su nekoliko dobrih prilika koje nisu rezultirale opasnim šutevima, a u 35. minuti gledaoci su vidjeli prvi pogodak.

Meksiko je odigrao samo jedan u nizu fantastičnih napada, ali za razliku od svih drugih situacija, ostali su smireni u prilici za gol, Chicharito je dodao do Lozana, a on lijepim udarcem matira nemoćnog Neuera za veliko slavlje Meksikanaca.

Do poluvremena je Njemačka svim silama pokušala doći do poravnanja, a najbolju priliku imao je Toni Kross koji je pred sam kraj iz slobodnog udarca pogodio prečku. Treba dodati da je i golman Meksika Ochoa sjajno zaustavio njegov udarac, ali je ipak imao sreće s obzirom na to da je lopta pogodila prečku.

U drugom poluvremenu uslijedili su još žešći napadi Njemačke, Elf je konstantno bio na polovini Meksika, a igrači selektora Osorija strpljivo su čekali svoju priliku iz kontranapada.

Šta više, Meksiko je u drugom poluvremenu, barem gledajući opasne napade, bio bolji protivnik od Njemačke, imali su nekoliko zaista obećavajućih napada i situacija u kojoj su mogli postići drugi pogodak, ali Chicharito, Vela, Layun, Lozano, a kasnije i Jimenez i Alvarez nisu uspjeli dotući Švabe.

Low je u finišu gurnuo sve karte u napad, u igru je ubacio Gomeza, Brandta i Reusa, ali jednostavno gol Meksika kao da je bio zaključan, preko 20 šuteva su Nijemci uputili preko golu Ochoe, ali nije bilo pogotka.

Njemačka je tako doživjela još jedno razočarenje u posljednje vrijeme. Podsjećamo, Elf je od novembra 2017. godine u pet utakmica doživio dva poraza od Austrije i Brazila, remizirali su sa Engleskom, Francuskom i Španijom, da bi tek jednu pobjedu ostvarili protiv Saudijske Arabije u generalnoj probi pred Mundijal rezultatom 2:1. Porazom od Meksika, evidentno je da u ekipi mora doći do velikih promjena i bit će zanimljivo vidjeti šta će sljedeću utakmicu Low uraditi.

U drugom meču ove grupe sastaju se Švedska i Južna Koreja.

Tabela: