"Mislim da nisam jedini"
25

Selektor Portugala glasao za Brozovića u izboru za najboljeg na svijetu pa objasnio veliku grešku

H. H.
Marcelo Brozović i Roberto Martinez (Foto: Twitter)
Marcelo Brozović i Roberto Martinez (Foto: Twitter)
Selektor nogometne reprezentacije Portugala Roberto Martinez iznenađujuće je glasao za hrvatskog veznjaka Marcela Brozovića u izboru FIFA-e za najboljeg nogometaša svijeta, a sada je poručio da je pogriješio.

U glasanju su učestvovali kapiteni i selektori reprezentacija, a Martinez je mimo svih očekivanja dao glas veznjaku Al-Nassra.

Martinez je u razgovoru za A Bolu rekao da je pogriješio jer nije shvatio koji je dio sezone trebao razmatrati u sklopu FIFA-ine nagrade, te je računao i Svjetsko prvenstvo koje je okončano 18. decembra 2022. godine.

"Pogriješio sam. Danas imamo puno izbora. Svjetsko prvenstvo se prvi put održalo zimi i glasanje je bilo jako čudno jer je uključivalo samo nekoliko mjeseci. Smatram kako je u nogometu teško dodijeliti individualne nagrade. Jedan igrač predstavlja ono što je napravila ekipa. Šta onda s Brozovićem i Silvom te igračima koji su bili u finalu Lige prvaka i koji su osvajali nacionalne trofeje?

Brozović je igrač koji predstavlja samu ideju nogometne igre, ono što Hrvatska radi. Međutim, pogriješio sam s obzirom na period na koji se nagrada odnosila. Također mislim da nisam jedini koji je pogriješio jer, kada pogledate ostale glasove, čini mi se da je bilo još onih koji su razmatrali ono što se dogodilo na Svjetskom prvenstvu", izjavio je Martinez za portugalsku A Bolu.

Podsjetimo, Međunarodna nogometna federacija (FIFA) za najboljeg igrača svijeta u sezoni 2022/2023. izabrala je argentinskog nogometaša Lionel Messija.

Nagrada se dodjeljuje za period od 19. decembra do 20. augusta 2023. godine, a u konkurenciji su bili Erling Haaland, Kylian Mbappe i Lionel Messi.

Na kraju, Argentinac je iznenađujuće slavio ispred Haalanda, iako period koji se bodovao nije uključivao Svjetsko prvenstvo, a Messi je u međuvremenu iz PSG-a prešao u redove Inter Miamija.