Nove investicije
26

Saudijski fond preuzima kontrolu nad četiri kluba uključujući Ronaldov Al-Nassr

N. K.
Saudijska liga će biti sve zanimljivija (Foto: Daily Mail)
Saudijska liga će biti sve zanimljivija (Foto: Daily Mail)
Javni investicijski fond (PIF) Saudijske Arabije objavio je da će preuzeti vlasništvo nad četiri vodeća nogometna kluba u zemlji.
PIF, koji posjeduje 80 posto vlasništva u engleskom klubu Newcastle Unitedu, preuzet će kontrolu nad saudijskim klubovima Al-Ittihad, Al-Ahli, Al-Nassr i Al-Hilal.

Cristiano Ronaldo je ranije već prešao u Al-Nassr, dok se Lionel Messi snažno povezuje s prelaskom u Al-Hilal ovog ljeta.

Al-Ittihad je upravo osvojio naslov prvaka Saudijke Pro lige i potpisao ugovor s Karimom Benzemom iz Real Madrida, dok je Al-Ahli izborio plasman nazad u prvu ligu.

U današnjoj objavi stoji da će državni fond PIF posjedovati 75 posto svakog kluba i uspostaviti neprofitne fondacije koje će uključivati postojeće članove kluba.

PIF će izabrati pet članova odbora za svaki od kvarteta, a glavna skupština neprofitnih fondacija bira preostala dva, plus predsjednika kluba.

"Kao dio današnje objave Projekta ulaganja i privatizacije sportskih klubova, četiri saudijska kluba - Al-Ittihad, Al-Ahli, Al-Nassr i Al-Hilal, transformisane su u kompanije, od kojih je svaka u vlasništvu PIF-a i neprofitne fondacije za svaki klub", stoji u objavi zvaničnog profila PIF-a na Twitteru.

Podsjetimo, portugalska superzvijezda Ronaldo (38) potpisao je za Al-Nassr u decembru nakon burnog odlaska iz Manchester Uniteda, pristajući na dvogodišnji ugovor vrijedan blizu 200 miliona eura godišnje.