Ništa prije 1. jula
99

Šanse za nastavak Premijer lige BiH su skoro ravne nuli nakon novog Šeranićevog obraćanja

E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar zdravlja bh. entiteta Republika Srpska Alen Šeranić je još jednom ponovio da se sportska takmičenja ne mogu održavati prije 1. jula, što bi značilo da se Premijer liga BiH neće nastaviti.
Na današnjoj konferenciji za medije na pitanje da li će i u Republici Srpskoj biti dozvoljeno profesionalnim sportistima da nastave takmičenje u Premijer ligi BiH po uzoru na prvenstva u Njemačkoj, Engleskoj, Italiji i zemljama u okruženju, Šeranić je rekao:

"Što se tiče profesionalnog nastavka sportskih aktivnosti i mi smo o tome razmišljali. Od sljedeće sedmice kreću treninzi profesionalnih sportista. Vi ste naveli zemlje u kojima počinje prvenstvo, ali niste naveli je prvenstvo završeno u Belgiji, Francuskoj i Nizozemskoj. U onim zemljama u kojima se nastavljaju prvenstva izdvajaju se velika sredstva da bi se obavila testiranja svih sportista i da bi se dozvolilo nastavak profesionalnih liga", govori Šeranić i potom nastavlja:

"Mi želimo najprije pustiti treninge kako bismo vidjeli kako će se stvari odvijati. Šta će se desiti ako u okviru profesionalne lige utvrdimo da je neko pozitivan? U tom slučaju bit će veoma teško utvrditi kontakte i onda bismo morali zaustaviti ligu i poslati sve u kućnu izolaciju. Zato je naša preporuka da do 1. jula ne razmatramo nastavak profesionalnih liga. Ispratit ćemo razvoj zdravlja sportista kroz treninge, a onda ćemo razmatrati mogućnost i nastavka profesionalnih liga", zaključio je Šeranić.

To u praksi znači da se Premijer liga BiH ne može završiti do početka augusta što je UEFA postavila kao krajnji rok, što bi značilo da će se prvenstvo morati završiti.

Čelnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, koji se zalažu za opciju da se prvenstvo nastavi 7. juna, moraju do 25. maja dostaviti konačan odgovor UEFA-i da li će se prvenstvo nastaviti.

No, i dalje postoji mogućnost, iako mala, da se situacija u narednih deset dana u Republici Srpskoj promijeni i da se dozvoli nastavak Premijer lige BiH početkom juna.