Mostarci na mukama
32

Radovi na stadionu Rođeni prekinuti zbog bizarnog problema, Velež traži odgovore od NS BiH

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Na stadionu FK Velež u Mostaru gdje je sutra trebala biti završena ugradnja hibrida i prošivanje terena, radnici iz Nizozemske nakon šestine odrađenog posla su napustili teren jer podloga za hibrid nije urađena kako treba pa su se mostarski Rođeni našli na mukama.
Novonastala situacija koja Rođene stavlja u novu neizvjesnost je izazvala ogorčenje navijača koji povratak voljenog kluba na svoj stadion s nestrpljenjem iščekuju kao i igrača koji treniraju i igraju na zamjenskim terenima, ali i Uprave kluba koja je od Fudbalskog saveza BiH kao investitora tražila ozbiljan pristup rješavanju ovog problema.

Zbog toga je danas mostarski stadion obišla delegacija nadzornog organa za izvođenje radova ispred Nogometnom saveza BiH te utvrdila da se izvođenje radova nije odvijalo onako kako je trebalo.

Predstavnik Nadzornog organa za izvođenje radova koji prati sve terene za Nogometni savez BiH Nedim Ćehajić nakon obilaska terena nije skrivao nezadovoljstvo.

"Nisam zadovoljan s onim što sam vidio, a sve detalje o tome će napismeno dobiti Nogometni savez BiH koji me angažirao" kratko je rekao Ćehajić za Klix.ba.

Predsjednik FK Velež Senad Husnić nam kaže kako je postao umoran od rokova za završetak radova i njihovih probijanja te da je potreban ozbiljnog presjek svega i ozbiljno shvaćanje situacije koja je postala zabrinjavajuća u redovima mostarskog kluba.

Objasnio nam je da su radnici iz Nizozemske uradili šestinu ugradnje hibrida i prošivanje terena i radove u petak zaustavili zbog neravnina na terenu te da im je izvođač tada kazao da će narednih 15 dana svakodnevno valjati teren i njegovati, ali se od tada ništa ne dešava.

"Tako da više o nekim rokovima igranja i korištenja terena doista bi bilo neozbiljno izlaziti u javnost. Upravo sam dogovorio sa sekretarom da ide dopis prema Nogometnom savezu i da se konačno dogovore rokovi s Nadzorom i izvođačem radova, da se konačno dogovori dinamika održavanja terena i prošivanja kako bi Velež konačno mogao da igra utakmice na svom terenu. Nadam se da ni taj rok ne bi trebao biti daleko", kazao je Husnić za Klix.ba.

Radnici iz Nizozemske su napustili našu zemlji i kada će se vratiti sad je veliki upitnik koji Husnić očekuje od Nogometnog saveza BiH.

"Ta firma koja prošiva naš teren i sve ostale je ustvari dio konzorcija koji je preuzeo obaveze izgradnje terena, tako da priča da će to biti za tri ili dva mjeseca mi zvanično nemamo informaciju. Dali smo rok tri dana Nogometnom savezu koji će, nadam se shvatiti ozbiljnost situacije i da će izdogovarati s Nadzorom i izvođačem i da ćemo dobiti tačne rokove koje ćemo moći javnosti prezentirati i ljubiteljima nogometa, navijačima Veleža koji s nestrpljenjem ovo očekuju. Nadamo se i boljim rezultatima Veleža", kazao je predsjednik FK Velež za Klix.ba.

Podsjeća da je Velež svoj stadion prema prvim rokovima trebao imati na raspolaganju 5. augusta i da je od tada zbog probijanja rokova pretrpio ogromne financijske i rezultatske štete.

"Velež trenira u Bijelom Polju gdje uredno plaća treninge, igra u Gabeli gdje nema nikakvih prihoda", podsjeća Husnić.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Da je stadion završen 5. augusta, kako ističe, od tada bi Velež igrao pet do šest utakmica na svome terenu, prodao tada tri do pet hiljada ulaznica i bez sumnje bilježio bolje rezultate, što će se evidentirati u zbrajanju šteta koje klub trpi.

U planu je ozbiljan sastanak s Nadzorom i Nogometnim savezom koji subvencionira izgradnju terena uz FK Velež, Grad Mostar i Vladu HNK da se izvođač radova uozbilji i da pismenu garanciju za precizan rok završetka terena.

"Ne bih htio izlaziti u javnost s bilo kakvim rokovima jer u to više ni ja ne vjerujem bez jednog ozbiljnog presjeka svega do sada i ozbiljnih davanja zadataka izvođaču da se konačno uozbilji, da možemo izaći sa tačnim podacima u javnost", zaključio je Husnić u razgovoru za Klix.ba.