Karl-Heinz Schnellinger
39

Preminuo je nekada najbolji nogometaš Njemačke i apsolutna legenda Milana

D. P.
Schnellinger je ostao živjeti u Milanu (Foto: Twitter)
Schnellinger je ostao živjeti u Milanu (Foto: Twitter)
U noći iza nas preminuo je slavni njemački nogometaš i legenda Milana Karl-Heinz Schnellinger, čovjek koji je s Rossonerima osvojio sve trofeje koji su se mogli osvojiti.

Scnhellinger (85) preminuo je noćas u bolnici u Milanu gdje je živio decenijama jer je upravo u Italiji i glavnom gradu Lombardije napravio fantastičnu karijeru.

Nekadašnji defanzivac i reprezentativac Njemačke igrao je na četiri Svjetska prvenstva, a autor je gola u takozvanoj "utakmici stoljeća" protiv Italije na Svjetskom prvenstvu 1970. gdoine.

Na klupskom nivou je osvojio sve što se moglo osvojiti, a 1962. proglašen je za najboljeg igrača Njemačke. Najveći trag ostavio je u Milanu s kojim je bio prvak Evrope 1969. godine.

Schnellinger je u Milanu igrao devet godina, a za to vrijeme postao je prvak Evrope, osvojio je Seriju A, tri trofeja u Kupu Italije, dva trofeja u Kupu pobjednika kupova i Interkontinentalni kup.

S Koelnom je bio prvak Njemačke, a s Romom je osvojio Kup Italije. S reprezentacijom Zapadne Njemačke igrao je finale Svjetskog prvenstva 1966. godine, a u izboru za Zlatnu loptu bio je treći na listi 1962. godine, iza legendarnog Čeha Josefa Masopusta i Portugalca Eusebija.

Osim Koelna, Rome i Milana, Schnellinger je igrao još za Mantovu, matični klub Duren 99 i Tennis Borussiju iz Berlina. Za Zapadnu Njemačku je upisao 47 nastupa.